5 važnih zdravstvenih prednosti krušaka: Štite srce i creva, smanjuju upale
Kruške spadaju u porodicu ruža, sa rođakama jabukom i dunjom, a deviza “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van”, može da se prenese i na krušku.
Mnoge su se korisne supstance smestile u krušku, kaže nutricionista dijetetičar Džuli Pejs.
- One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja - objašnjava Pejs, dodajući da ovi hranljivi sastojci kruške smanjuju rizik od određenih bolesti, te da su posebno korisne za zdravlje creva i srca.
Ako vas kruške do sada nisu impresionirale, možda ćete im zbog zdravstvenih prednosti dati šansu.
Kruške su bogate vlaknima
Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata preporučene dnevne doze dijeteskih vlakana, kaže Džons.
Zašto su vam uopšte potrebna vlakna? Ovaj esencijalni nutrijent je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, kao što je zdravlje srca, ali je uglavnom poznat po tome što je prijatelj creva.
Podržavaju zdravlje srca
Vlakna su iznenađujući element ishrane za zdravo srce. Prema jednoj studiji iz 2022. godine, što više vlakana jedete, manji je rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe, postoji mnogo istraživanja koja sugerišu da dijeta bogata vlaknima štiti od kardiovaskularnih bolesti.
Zajedno sa vlaknima, kruške su bogate antioksidansima.
Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2
Postoji mnogo razloga zašto su kruške dobre i za kontrolu šećera u krvi. Naime, bogate su vlaknima, imaju nizak glikemijski indeks i visok procenat antioksidanta koji se zove antocijanin, a sve to može da spreči skokove šećera u krvi i pomogne u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Kako to funkcioniše?
Kruške imaju antiinflamatorna svojstva
Kada je reč o upalama, one imaju vrlo lošu raputaciju, a zapravo su prirodan odgovor tela na ono što misli da predstavlja pretnju. Problem, međutim, nastaje kada stanje potraje i pređe u hroničnu upalu.
Dijeta je jedan od načina na koji možete da smanjite upalu, a anti-inflamatorna svojstva krušaka uglavnom se svode na njihov visok sadržaj antioksidanata.
Podržavaju zdrav mikrobiom creva
Vaša crevna flora, osim što doprinosi probavi, takođe utiče na imunitet i druge telesne funkcije. Prepuna je bakterija, ali ne brinite – u pitanju su "dobri" mikroorganizmi koje se zovu probiotici, a hrane se prebioticima, koji mogu da se nađu u kruškama, kaže Pejs.
- Prebiotici u kruškama promovišu zdrav mikrobiom creva koji je od vitalnog značaja za probavu i opšte zdravlje. Pokazalo se da prebiotička vlakna u kruškama stimulišu te „dobre“ bakterije, doprinoseći zdravoj mikrobioti creva -objašnjava ona.
Pripremila: N.L.
Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs
Sezona polena je završena, niste prehlađeni, a grebuckanje u grlu i kašalj nikako da prođu? Možda ste alergični na buđ i grinje