PROBAJTE

Kesten – kralj jeseni koji snižava holesterol: Napravite ukusan i zdrav namaz

Shutterstock
Kesten nije samo ukusan, već i zdrav – pomaže u snižavanju holesterola. Saznajte kako da napravite jednostavan i hranljiv kesten-namaz.

Sto grama pečenih kestena sadrži oko 245 kalorija, zbog čega se smatraju energetski bogatom hranom. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje kada se kuvaju, jer se povećava količina proteina i ugljenih hidrata. Zbog toga su kesteni idealan izbor kada vam je potrebna brza, ali zdrava doza energije.

Kako da napravite zdravi namaz od kestena?

Potrebno je:

  • 200 g skuvanog ili pečenog kestena (oljuštenog)
  • 2–3 kašike meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
  • 100 ml biljnog mleka (bademovo, ovseno ili kokosovo)
  • 1 kašika kakao praha (opciono, za „čoko“ varijantu)
  • 1 kašičica kokosovog ulja ili maslinovog ulja
  • prstohvat cimeta i prstohvat soli

Priprema

  • Oljuštene kestene ubacite u blender.
  • Dodaj biljno mleko, med, kokosovo ulje i začine.
  • Blendaj dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu (po potrebi dodaj još malo mleka).
  • Po želji dodaj kakao prah za bogatiji ukus.

Drži u teglici sa poklopcem u frižideru do 5 dana.

Zdravstvene koristi

Bez glutena i pogodan za razna jela

Više od 40 odsto kestena je skrob, što ga čini pogodnim za pripremu pire-jela, supa, kolača i drugih obroka. Pošto ne sadrži gluten, kesten je savršen izbor za osobe koje imaju celijakije ili one koji izbegavaju gluten u ishrani.

Kesten ne sadrži gluten, pa je idealan za osobe koje izbegavaju gluten u ishrani Foto: Shutterstock

Stimulše rad creva i blagotvorno deluje na holesterol

Kesteni su bogati vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi. Redovna konzumacija doprinosi boljoj i redovnijoj stolici i održava zdravlje creva i sistema za varenje u celini.

Štiti srce i bubrege

Ova jesenja poslastica bogata je kalijumom, fosforom i nezasićenim mastima, što je čini korisnom za ljude koji pate od srčanih, krvnih sudova i bubrežnih bolesti. Pored toga, kesteni sadrže značajne količine vitamina A, B i C, kao i mangan, kalcijum, magnezijum, gvožđe i hlor – sve što je telu potrebno za stabilno funkcionisanje i otpornost.

Jača imunitet i kosti

Kesteni su takođe odličan izvor bakra, minerala koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet i doprinosi jačanju kostiju i zdravlju nerava. Samo 80 grama kestena dnevno može zadovoljiti petinu dnevne potrebe za ovim važnim mineralom.

Kako prepoznati kvalitetan kesten?

Prilikom kupovine birajte sjajne i čvrste plodove bez oštećenja. Težina kestena treba da odgovara njegovoj veličini – ako zvuči šuplje kada ga protresete, verovatno je previše suv. Sveže ubrani kesteni najbolje se čuvaju na hladnom i tamnom mestu, gde mogu trajati i do nekoliko nedelja.

Izvor: Azra.ba/Zdravlje.Kurir.rs

Moćna biljka u službi lepote - Sve od divljeg kestena za sjajnu kosu i blistav ten, evo i kako