Gojaznost je povezana sa rakom: Prema istraživanju 32 vrste kancera nastaju usled porasta težine
Foto: Shutterstock

VIŠE NEMA DILEME

Gojaznost je povezana sa rakom: Prema istraživanju 32 vrste kancera nastaju usled porasta težine

Bolesti -

Na osnovu četiri decenije istraživanja, stručnjaci su otkrili da je gojaznost povezana sa više od 30 vrsta raka, u odnosu na 13 vrsta raka za koje se zna da su uzrokovane gojaznošću.

Utvrđeno je da se za svaki porast indeksa telesne mase od pet poena - što je ekvivalent dobijanju oko 19 kilograma za nekoga sa zdravom težinom - šanse za dobijanje nekoliko uobičajenih karcinoma povećavaju za 24 odsto kod muškaraca i 12 odsto kod žena. Isti porast je povezan sa 19 drugih vrsta raka, povećavajući rizik za 17 procenata za muškarce i 13 procenata za žene.

Zdravstvene dobrotvorne organizacije saopštile su da bi to trebalo da posluži kao 'poziv za buđenje' ministrima i pozvale na ograničenja reklamiranja nezdrave hrane kako bi se uhvatili u koštac sa gojaznošću.

- Rezultati su jasni - ako možemo da sprečimo gojaznost, možemo sprečiti mnoge vrste raka povezanih sa ishranom. Ovo bi trebalo da bude poziv za buđenje vladama širom sveta da hitno sprovode politike javnog zdravlja koje će napraviti značajnu razliku, rekla je Katharine Jenner, direktorka Saveza za zdravlje gojaznosti.

Naučnici veruju da gojaznost može povećati rizik od raka kroz biološke mehanizme kao što su hronična upala, promene u metabolizmu i promene u nivou hormona.

32 kancera povezanih sa gojaznošću

Istraživači su ispitali 122 tipa i podtipa raka. Ukupno su identifikovali 32 vrste raka koji su povezani sa gojaznošću, što je više nego duplo više od 13 vrsta raka koje je identifikovala Međunarodna agencija za istraživanje raka 2016. godine.

Novo istraživanje, koje će biti predstavljeno na Evropskom kongresu o gojaznosti u Veneciji, potvrđuje da ovi oblici raka - uključujući rak dojke, creva, materice i bubrega - mogu biti uzrokovani gojaznošću.

gojaznosti treba posvetiti više pažnje u programima prevencije raka.
gojaznosti treba posvetiti više pažnje u programima prevencije raka.foto: Shutterstock

Takođe je po prvi put identifikovano dodatnih 19 potencijalnih karcinoma povezanih sa gojaznošću, uključujući maligni melanom, tumore želuca, karcinom tankog creva i hipofize, kao i tipove raka glave i vrata, vulve i penisa.

Prema istraživanju, otprilike četiri od 10 slučajeva raka može biti podstaknuto gojaznošću.

- Naši nalazi sugerišu da uticaj gojaznosti na rak može biti veći nego što je ranije poznato, jer je to faktor rizika za mnoge tipove raka, posebno ređe vrste. Neki od njih su retko ili nikada ranije proučavani u vezi sa gojaznošću, rekao je vođa istraživanja dr Ming Sun.

Radne grupe za gojaznost dece u Evropskom udruženju za proučavanje gojaznosti, rekla je da je 60 odsto odraslih u Evropi gojazno ili da živi sa gojaznošću, tako da ćemo se verovatno suočiti sa značajnim porastom slučajeva raka. Ona je dodala da gojaznosti treba posvetiti više pažnje u programima prevencije raka.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track