Hemoroidi nisu životno opasni, ali ako se ne leče, problemi mogu da se vrate u istom ili čak težem obliku. Iz tog razloga nije dobro lečiti ih na svoju ruku, već se obratite lekaru. Što ranije potražite pomoć, to je lečenje lakše, jednostavnije i uspešnije.

Hemoroidi su vene koje se nalaze na kraju završnog dela debelog creva i važne su u regulisanju i pražnjenju creva, a problem nastaje kada postanu naduti, prošireni i uvećani. Proverite u kojem stadijumu su vaše tegobe.

  • Blagi simptomi karakterišu prvi stepen, obično svrab i povremeno blago krvarenje nakon pražnjenja creva. Hemoroidi su još uvek unutar analnog kanala.
  • Drugi stepen donosi povremeno krvarenje nakon stolice, svrab, pečenje, osećaj punoće u anusu, te pacijenti ponekad mogu da osetite čvorić koji se povlači. U ovoj fazi, hemoroidi počinju da ispadaju, ali se spontano vraćaju unutra.
  • U trećem stepenu simptomi su slični drugom, ali se pojavljuje smeđi ili krvavi iscedak. Hemoroidi su stalno izvan anusa, ali se još uvek mogu vratiti unutra prstima.
  • U poslednjem stadijumu javljaju se česta rektalna krvarenja, stalna nelagodnost, učestali smeđi ili krvavi iscedak, bol, pečenje, izražene smetnje pri sedenju i pritisku. Hemoroidi su potpuno izvan anusa i više se ne mogu vratiti unutra.

Obično se operišu u trećoj ili četvrtoj fazi, kada su prošireni, bolni i ne mogu se vratiti na svoje mesto bez pomoći, a druge metode lečenja nisu bile uspešne.

debelo-crevo-shutterstock-2280557893.jpg
Shutterstock 
ne odlažite posetu lekarufoto: Shutterstock

Kako da pomognete sebi?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kod kuće kako biste ublažili simptome i sprečili pogoršanje. Ovo koraci ni u kom slučaju nisu zamena za odlazak kod lekara.

  • Promena ishrane: Unosite više vlakana kroz voće, povrće i integralne žitarice kako biste olakšali pražnjenje creva i smanjili naprezanje. Pijte dovoljno vode tokom dana kako bi stolica ostala mekana.
  • Redovno pražnjenje creva: Nemojte odlagati odlazak u toalet kada osetite potrebu, kako biste izbegli zatvor.
  • Topla kupka: Sedenje u toploj vodi 10-15 minuta nekoliko puta dnevno može da smanji upalu i olakša simptome.
  • Korišćenje medicinskih preparata: Kreme i čepići protiv hemoroida dostupni bez recepta i mogu da pomognu u ublažavanju simptoma.
  • Izbegavanje dugotrajnog sedenja: Ako morate dugo da sedite, pravite redovne pauze i izbegavajte sedenje na tvrdoj podlozi.

Pripremila: Nataša Lazović