15 minuta dnevno do vitalnosti: Evo zašto je vežba 5 Tibetanaca planetarno popularna

Shutterstock

Pet Tibetanaca je sistem jednostavnih, lakih vežbi za koje nisu potrebni naročiti uslovi niti posebna fizička sprema. Njihova vrednost se ogleda u povećanoj energiji, boljoj kondiciji, i obnavljanju sveukupne prirodne vitalnosti organizma.

Nastale na Himalajima, poznate i pod imenom Pet obreda podmlađivanja, vežbe su na Zapad stigle početkom XX veka. Pet Tibetanaca oduzimaju 15 minuta u toku dana, ali zato mogu značajno da povećaju fizičku snagu i gipkost, kao i psihičku oštrinu, vraćajući vitalnost, dobru fizičku kondiciju i osećaj zadovoljstva.

Svaku vežbu možete da ponovite sedam puta (ukoliko se osećate slabo počnite sa tri ponavljanja svake vežbe).

Svake nedelje ukoliko ste bili redovni povećajte broj ponavljanja. Na primer, ako počnete sa tri, naredne nedelje radite pet, zatim sedam, pa 14 i tako dok ne dođete do cilja, a to je 21 ponavljanje svake vežbe.

Shutterstock 
položaj psa koji gleda prema gore foto: Shutterstock

Postoji pet poza koje čine ovu rutinu vežbanja:

  • Prvi Tibetanac - okretanje: Stanite i raširite ruke u visini ramena. Polako se okrećete u smeru kazaljke na satu, sve dok ne osetite blagu vrtoglavicu.
  • Drugi Tibetanac - podizanje nogu: Lezite na leđa s rukama pored tela. Udahnite i podignite obe noge u vertikalni položaj, dok istovremeno podižete glavu ka grudima. Izdahnite i polako spuštajte noge i glavu nazad na pod.
  • Treći Tibetanac - naginjanje unazad: Kleknite na pod s kolenima u širini kukova, a dlanove postavite na donji deo leđa. Udahnite i savijte se unazad, naginjući glavu. Izdahnite dok se vraćate u uspravan položaj.
  • Četvrti Tibetanac - most: Sedite na pod s nogama ispruženim napred, a dlanove stavite na pod pored kukova. Udahnite i podignite kukove prema gore, dok kolena savijate, stvarajući položaj sličan mostu. Glava treba da bude blago zabačena unazad. Izdahnite dok se vraćate u sedeći položaj.
  • Peti Tibetanac - obrnuto V: Počnite u položaju daske (plank), sa rukama i nogama na podu. Udahnite i podignite kukove prema gore, formirajući oblik obrnutog slova V (pas koji gleda prema dole). Zatim, dok izdišete, spustite kukove prema podu, savijajući leđa unazad i podižući glavu (pas prema gore).

15 minuta dnevno do vitalnosti: Evo zašto je vežba 5 Tibetanaca planetarno popularna  Youtube

Pripremila: Nataša Lazović