Znate li šta je protivupalna dijeta? Doktorka savetuje da jedete ovih 5 vrsta namirnica
Foto: Shutterstock

PREVENCIJA BOLESTI

Znate li šta je protivupalna dijeta? Doktorka savetuje da jedete ovih 5 vrsta namirnica

Ishrana -

Britanska doktorka Bhavini Šah, ​​ističe da konzumacija određenih namirnica može pomoći u prevenciji određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i Alchajmerova bolest.

Doktorka Šah objašnjava da antiinflamatorna dijeta može smanjiti rizik od raka debelog creva i dojke, dijabetesa tipa 2, Alchajmerove bolesti, artritisa i kardiovaskularnih bolesti.

- Mnogi uobičajeni zdravstveni problemi mogu biti uzrokovani ili se pogoršati lošom ishranom - kaže ona.

Antiinflamatorna dijeta se odnosi na sve one namirnice koje sadrže antioksidanse i slične supstance koje dobro deluju na organizam.

- Antiinflamatorna dijeta radi na smanjenju upale u telu koju izaziva zapaljenska hrana, tako da se vaš organizam može fokusirati na lečenje određenih oblasti - objašnjava dr Šah.

protivupalna dijeta
foto: Shutterstock

Ove namirnice treba češće da jedemo

Doktorka je istakla da postoji pet namirnica koje treba češće da jedemo, a koje mogu pomoći u prevenciji prethodno navedenih bolesti.

Najbolja hrana koju dr Šah preporučuje da uključite u svoju redovnu ishranu su:

  • lisnato povrće, poput kelja ili spanaća
  • masne ribe, poput lososa ili tunjevine
  • više orašastih poldova, poput oraha i badema
  • nezasićene masti poput maslinovog i biljnog ulja
  • paradajz i razne bobice, koje odlično utiču na zdravlje organizma

Na listi namirnica koje ne bi trebalo često da konzumiramo su beli hleb, pržena hrana, crveno i prerađeno meso, kao i slatka gazirana pića i alkohol, prenosi Miror.

Zdrava Ishrana, zdravlje kostiju
foto: Shutterstock

Protivupalna dijeta ne diktira broj kalorija niti veličinu porcije

Mnogo je prednosti redovnog konzumiranja ovih namirnica u ishrani, tvrdi doktorka. Kao neke od pozitivnih promena ističe poboljšanje sna, snabdevanje energijom i bolji efekat na kožu i celokupno zdravlje. On dodaje da se protivupalna dijeta ne fokusira na ograničavanje hrane, već na zamenu vaše trenutne ishrane zdravijim alternativama.

- Za razliku od mnogih uobičajenih dijeta, protivupalna dijetane diktira broj kalorija koje morate da jedete, veličinu porcija ili kada vam je dozvoljeno da jedete. Umesto toga, dijeta se fokusira na konzumiranje zdravije hrane koja je bogata vlaknima i antioksidansima - objašnjava dr Šah.

Pored toga, antiinflamatorna hrana sadrži i polifenole i vlakna koja se prirodno bore protiv upale, ističe doktorka i dodaje:

- Ova antiinflamatorna jedinjenja mogu da spreče skokove šećera u krvi, kao i da zaustave upale koje signalizira imuni sistem - zaključuje dr Šah.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track