7 namirnica za zdravlje creva: Ako ih budete redovno konzumirali vaša probava radiće kao švajcarski sat
Konzumiranje širokog spektra hranljivih namirnica, uključujući voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, može pomoći u održavanju opšteg zdravlja. Kada imate uravnoteženu ishranu, svom telu dajete hranljive materije koje su mu potrebne za zdravo funkcionisanje. Uravnotežena ishrana sadrži pravi odnos minerala, vitamina i drugih esencijalnih hranljivih materija.
Sledeće namirnice, koje je na Instagramu podelio gastroenterolog Vill Bulsievic, dobre su ne samo za creva i srce, već i za opšte zdravlje.
Voće
Bulsievic objašnjava da ljudi koji konzumiraju više voća imaju manje šanse da imaju dijabetes, a takođe lakše gube i težinu.
Fermentisana hrana
Bulsievic preporučuje uključivanje fermentisane hrane kao što su kimči, miso (pasta od soje) i kefir. Fermentisana hrana može pomoći u mikrobnoj raznolikosti creva. Prema jednoj studiji, kimči takođe može pomoći u smanjenju rizika od gojaznosti i abdominalne gojaznosti kod muškaraca i žena.
Lisnato povrće
Kelj, zelena salata, spanać, sve to, ovo lisnato povrće je odlično za vaše zdravlje jer je prepuno antioksidanata, minerala i vitamina. Osim toga i vrlo malo kalorija.
Omega-3 masne kiseline
To uključuje semenke i orašaste plodove bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su čia seme, seme konoplje, pa čak i orasi. Omega-3 su zdrave masti koje su nam potrebne i suštinski su deo zdrave ishrane, a možete ih koristiti čak i ako želite da smršate.
Aromatično povrće
Iako vas rezanje luka može rasplakati, ovo povrće je odlično za vaše srce i može vas zaštititi od raka.
Ovo takođe uključuje beli luk, koji je, zajedno sa lukom, pun antioksidanasa koji mogu da pomognu u smanjenju upale, a takođe su zdravi za creva jer obezbeđuju prebiotike za podsticanje zdravih crevnih bakterija.
Mahunarke
Pored pasulja, tu su i leblebija i sočivo, a sve mahunarke su bogate vlaknima koja su izuzetno važna za varenje. Možete koristiti i konzervirani pasulj, koji pruža iste prednosti i lakši je za pripremu.
Pečurke
Sadrže vlakna, mogu poboljšati zdravlje creva i imaju antiinflamatorna svojstva. Oni su izvor vitamina B i D i kalijuma. Pored toga, bogati su proteinima tako, na primer, možete koristiti portobelo pečurke umesto mesa. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo 18 grama pečuraka dnevno smanjuje šansu od raka za čak 45%.
Prenela: N.R.
Izvori: miss7zdrava / kurir.rs
Deca danas ne spavaju kvalitetno i nisu dovoljno aktivna: Pedijatar savetuje šta je važno da bi se zdrave navike usadile od prvih dana