7 namirnica za zdravlje creva: Ako ih budete redovno konzumirali vaša probava radiće kao švajcarski sat
Foto: Shutterstock

savet gastroenterologa

7 namirnica za zdravlje creva: Ako ih budete redovno konzumirali vaša probava radiće kao švajcarski sat

Ishrana -

Konzumiranje širokog spektra hranljivih namirnica, uključujući voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, može pomoći u održavanju opšteg zdravlja. Kada imate uravnoteženu ishranu, svom telu dajete hranljive materije koje su mu potrebne za zdravo funkcionisanje. Uravnotežena ishrana sadrži pravi odnos minerala, vitamina i drugih esencijalnih hranljivih materija.

Sledeće namirnice, koje je na Instagramu podelio gastroenterolog Vill Bulsievic, dobre su ne samo za creva i srce, već i za opšte zdravlje.

Voće

Bulsievic objašnjava da ljudi koji konzumiraju više voća imaju manje šanse da imaju dijabetes, a takođe lakše gube i težinu.

Jabuka, Voće, Banana, Pomorandža
foto: Shutterstock

Tvrdnju gastroenterologa o dijabetesu podržava studija iz 2021. objavljena u Journal of Clinical Endocrinologi & Metabolism, koja je otkrila da osobe koje redovno jedu celo voće imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Fermentisana hrana

Bulsievic preporučuje uključivanje fermentisane hrane kao što su kimči, miso (pasta od soje) i kefir. Fermentisana hrana može pomoći u mikrobnoj raznolikosti creva. Prema jednoj studiji, kimči takođe može pomoći u smanjenju rizika od gojaznosti i abdominalne gojaznosti kod muškaraca i žena.

Lisnato povrće

Kelj, zelena salata, spanać, sve to, ovo lisnato povrće je odlično za vaše zdravlje jer je prepuno antioksidanata, minerala i vitamina. Osim toga i vrlo malo kalorija.

Za kompletan obrok, dodajte lisnato zelenilo kao osnovu ili prilog glavnom jelu bogatom proteinima.
Za kompletan obrok, dodajte lisnato zelenilo kao osnovu ili prilog glavnom jelu bogatom proteinima.foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline

To uključuje semenke i orašaste plodove bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su čia seme, seme konoplje, pa čak i orasi. Omega-3 su zdrave masti koje su nam potrebne i suštinski su deo zdrave ishrane, a možete ih koristiti čak i ako želite da smršate.

Oni mogu pomoći u smanjenju "lošeg" LDL holesterola i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Pored toga, omega-3 masne kiseline mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti upale u telu. Morske alge su još jedna namirnica koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, kao i vitamina B12.

Aromatično povrće

Iako vas rezanje luka može rasplakati, ovo povrće je odlično za vaše srce i može vas zaštititi od raka.

crni luk, luk
foto: Profimedia

Ovo takođe uključuje beli luk, koji je, zajedno sa lukom, pun antioksidanasa koji mogu da pomognu u smanjenju upale, a takođe su zdravi za creva jer obezbeđuju prebiotike za podsticanje zdravih crevnih bakterija.

Mahunarke

Mahunarke poput pasulja su dobre za vaše srce, zdravlje creva i dugovečnost. Pored toga, mogu smanjiti verovatnoću razvoja bolesti kao što su bolesti srca, rak, moždani udar i dijabetes.

Pored pasulja, tu su i leblebija i sočivo, a sve mahunarke su bogate vlaknima koja su izuzetno važna za varenje. Možete koristiti i konzervirani pasulj, koji pruža iste prednosti i lakši je za pripremu.

Pečurke

Sadrže vlakna, mogu poboljšati zdravlje creva i imaju antiinflamatorna svojstva. Oni su izvor vitamina B i D i kalijuma. Pored toga, bogati su proteinima tako, na primer, možete koristiti portobelo pečurke umesto mesa. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo 18 grama pečuraka dnevno smanjuje šansu od raka za čak 45%.

Lekovita svojstva pečuraka su zahvaljujući moćnim antioksidansima koje sadrže.
Lekovita svojstva pečuraka su zahvaljujući moćnim antioksidansima koje sadrže.foto: Profimedia

Osim što sprečavaju rak, odlične su i za sprečavanje pojave demencije.

Prenela: N.R.

Izvori: miss7zdrava / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track