Tikvice u smutiju: Odličan su izvor kalijuma i vitamina A i C
Da biste napravili ukusan i zdrav smuti, možete kao osnovu koristiti i tikvice. One su bogate vlaknima, kalijumom, vitaminima A i C, a obiluju i veoma važnim manganom. Sa njima možete mešati bilo koje voće koje želite.
Kako se sprema smuti od tikvica i jabuka
Priprema:
Sve sastojke smućkajte u blenderu.
Tikvice su odlične i za dijetu
Jedan od najznačajnijih sastojaka tikvica je, kao što smo već pomenuli, mangan.
Ovaj mineral nije zastupljen u mlečnim proizvodima i mesu, a poboljšava memoriju i ubrzava zaceljivanje rana.
Tikvice, inače, imaju malo šećera i kalorija, pa su sjajne kada držite dijetu. Takođe, ovo povrće je po strukturi kremasto i odlično zamenjuje banane, pa se može bez problema koristiti umesto njih.
Da biste pojačali dejstvo, kombinujte tikvice sa namirnicima bogatim folnom kiselinom, poput malina, papaje ili spanaća.
Štite srce
Tikvice su poznate i kao letnja superhrana.
One sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti očiju, kao što je katarakta.
Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija, dok kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, normalni krvni pritisak i rad srca.
Prenela: N.R.
Izvori: Zdravaiprava / kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu