Krompir može podići krvni pritisak ako se jede prečesto: Evo šta je najbolja zamena
Foto: Profimedia

Istraživanje

Krompir može podići krvni pritisak ako se jede prečesto: Evo šta je najbolja zamena

Ishrana -


Svi znaju da čips nije najzdravija hrana, ali stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kom obliku potencijalno moglo biti loše po zdravlje. Prema istraživanju, jedenje krompira četiri puta nedeljno može biti štetno i doprineti stanju koje izaziva moždane i srčane udare.

Istraživanje objavljeno u BMJ je prvo koje je identifikovalo krompir kao ključni izvor hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

- Pronašli smo nezavisne prospektivne asocijacije većeg unosa pečenog, kuvanog ili pire krompira i prženog krompira sa povećanim rizikom od hipertenzije, rekli su američki istraživači iz Bostona.

Krompir dovodi do povećanja krvnog pritiska
Krompir dovodi do povećanja krvnog pritiskafoto: Shutterstock

Dodali su da su žene posebno ugrožene, iako su istraživanja pokazala da hipertenzija pogađa oba pola.

Njihovo istraživanje dovodi u pitanje trenutne savete o ishrani, koji preporučuju skrobne ugljene hidrate kao što su krompir, testenina, pirinač ili hleb.

Šta jesti umesto krompira?

Istraživači savetuju da se krompir zameni povrćem bez skroba što je češće moguće.

Zanimljivo je da nisu pronašli povezanost između konzumiranja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska.

Međutim, istraživači nisu merili unos soli kod ljudi, što bi moglo uticati na njihove nalaze. Ali rekli su da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, posebno kuvani krompir.

Pire tj. kuvani krompir ima visoko glikejmisko opterećenje
Pire tj. kuvani krompir ima visoko glikejmisko opterećenjefoto: Shutterstock

- Postprandijalna hiperglikemija nakon obroka sa visokim glikemijskim opterećenjem povezana je sa disfunkcijom endotela, oksidativnim stresom i upalom, a sve to su potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije, kaže studija.

Iako veruju da nisu konačno utvrdili da krompir izaziva visok krvni pritisak, otkrili su da je veći dugotrajni unos pečenog, kuvanog ili pire krompira značajno povezan sa povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, nezavisno od brojnih drugih prediktora.

Rizika od hipertenzije, uključujući faktore ishrane kao što su unos celih žitarica i unos celog voća i povrća.

Mnogi se ne slažu sa nalazima

Helena Gibson-Mur, nutricionista iz Britanske fondacije za ishranu, rekla je da su rezultati ostavili mnoga pitanja bez odgovora.

- Zašto postoji razlika u nalazima za pomfrit i čips, i da li postoji bilo kakva veza sa sastojcima (kao što su mast i so) koji se dodaju krompiru, a ne samom krompiru?

čips
foto: Vladislav Gudovskiy / Alamy / Alamy / Profimedia

- Kao takvi, rezultati ne bi trebalo da promene trenutne savete o ishrani da krompir blagotvorno doprinosi unosu hranljivih materija kao što su vlakna i vitamin C, dodala je ona. dr. Luis Levi iz Engleske za javno zdravlje.

Način na koji kuvate i šta jedete sa krompirom može povećati količinu soli, masti i šećera u vašoj ishrani.

Dakle, briga o njima, kao i prestanak pušenja i aktivniji, pomoći će da se smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, objasnio je Levi za The Guardian.

- Iako je veća potrošnja krompira, kao što su pire krompir ili pomfrit, bila povezana sa visokim krvnim pritiskom, ipak je moguće da drugi faktori ishrane ili načina života takođe utiču na rezultate, posebno pošto su i krvni pritisak i učestalost konzumiranja krompira sami prijavili učesnici, dodao je Tejlor

Prenela: N.R.

izvori: miss7zdrava / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track