Blitva spada među najzdravije povrće i odličan je dodatak zdravoj ishrani. U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa iseckanim belim lukom je prirodan antibiotik, a kada se doda i peršun, pospešuje izlučivanje urina i čisti krv.

Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće.

Smatra se idealnom namirnicom za održavanje telesne težine. U tom smislu najbolja je spremljena sa krompirom i limunovim sokom kao začinom, koji organizmu obezbeđuje i zavidne količine vitamina C. Blitva je takođe izuzetno bogata vitaminom C, ali i B, kao i karotinom.

Blitva je izuzetno bogata i magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i manganom, a poseduje i zavidnu količinu ugljenih hidrata, proteina, celuloze, biljnih ulja.

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje se smatraju “vitaminima za oči”. Spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču, sprečavaju makularnu degeneraciju, koja je povezana sa starenjem, a u svetu najčešći uzrok slepila. Istovremeno, čuvaju i ćelije epitela, odgovornog za dobar vid. Lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da ovaj deo tela sadrži najviše luteina, jer je najviše i izložen suncu.

salata-sa-blitvom-i-krompirom-shutterstock-2175116549.jpg
Shutterstock 

Blitva na lešo

Potrebno je:

  • 400 grama krompira
  • 800 grama blitve
  • nekoliko čena belog luka
  • morska so
  • 50 grama maslinovog ulja

Priprema:

Blitvu oprati i očistiti joj zadebljali deo. Krompir takođe očistiti, iseći na kocke i staviti da se bari. Kada je napola kuvan, dodati oprano lišće blitve i dokuvati još jedno desetak minuta u nepoklopljenoj posudi. Kada povrće postane mekano, procediti ga.

U posebnu činiju staviti ulje, sitno seckan beli luk i so po želji. U činiju preručiti kuvan krompir i blitvu, sve promešati i držati poklopljeno do posluživanja. Može da se služi i toplo i hladno, a predstavlja savršen prilog uz ribu ili plodove mora.

Sirova salata od mlade blitve

Potrebno je:

  • 2 veze mlade blitve
  • 1 glavica belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • morska so

Priprema:

Očišćene, oprane i oceđene listove blitve iseći na rezance, malo posuti solju i blago izmešati. Preliti uljem, posuti izgnječenim i sitno seckanim belim lukom.

barena-blitva-shutterstock-236649808.jpg
Shutterstock 

Varivo od blitve, krompira i paradajza

Potrebno je:

  • 1 kg očišćene blitve
  • 50 dg mladog krompira
  • 1 kg paradajza
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika sitno seckanog lista peršuna
  • 4 kašike ulja
  • so, mleveni biber

Priprema:

Očišćenu blitvu skuvati u slanoj ključaloj vodi (paziti da se ne prekuva). Oprani i oljušteni krompir iseći na kocke i skuvati u slanoj vodi. Paradajz oljuštiti i iseći na kocke.

Na zagrejanom ulju ispržiti sitno seckani crni i beli luk i sitno seckani list peršuna. Dodati kuvanu blitvu i krompir, začiniti ostalim začinima, doliti 5 dl vode i kuvati na smanjenoj temperaturi jedan sat. Jelo treba da ima dovoljno tečnosti. Ako je jelo pregusto, pred kraj kuvanja doliti toplom vodom i još malo kuvati.

Prenela: O.M.

(izvor: Zdrava i prava/kurir.rs)