Patlidžan pomaže u održavanju nivoa "dobrog" holesterola: Evo kako da ga uvrstite u svoju ishranu
Ako imate visok holesterol, pored preporučene terapije, važno je da promenite i način ishrane, i uvrstite i namirnice koje pomažu u snižavanju holesterola. Jedna od takvih, korisnih namirnica je i patlidžan.
Iako je vaš ukupni nivo holesterola važan, morate uzeti u obzir i nivoe vašeg LDL tj. takozvanog "lošeg holesterola", lipoproteina visoke gustine (HDL) holesterola, takođe poznatog kao „dobar“ holesterol i triglicerida.
Ono što bi trebalo da postignete je nizak nivo LDL-a i triglicerida i viši nivo HDL-a. A pošto čak i starenje ima neočekivani efekat na vaš holesterol, potrebna je kombinacija dijete, tj. određenog načina ishrane, vežbanja, a ponekad na preporuku lekara i uključivanje terapije lekovima da bi se kontrolisao visok holesterol.
Ovo povrće obiluje kalijumom, vlaknima vitaminom C
Prema rečima dr Travisa Storka, koncentracija kalijuma, vlakana i vitamina C u patlidžanu može pomoći kada je u pitanju nivo holesterola.
Kalijum je hranljiva materija sa kojom treba biti oprezan. U prevelikim količinama može da izazove probleme u vezi sa srcem kao što su aritmija i srčana insuficijencija, a premalo može takođe da bude i problematično. Konzumiranje prave količine kalijuma može biti od koristi kada je u pitanju sprečavanje vaskularne kalcifikacije i ukočenosti arterija, stanja koja nastaju sa visokim holesterolom.
Pored toga, utvrđeno je da vitamin C smanjuje ukupni nivo holesterola i smanjuje kardiovaskularni rizik kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 ili srodnim metaboličkim bolestima, prema studiji iz 2022. objavljenoj u Frontiers in Nutrition. Starija studija iz 2008. objavljena u Journal of Chiropractic Medicine otkrila je da suplementacija vitaminom C smanjuje nivo LDL holesterola i triglicerida u serumu. Međutim, nije bilo značajnog poboljšanja u serumskom HDL holesterolu.
Patlidžan pomaže i u kontroli šećera u krvi
Vlakna, posebno rastvorljiva vlakna (kojih patlidžan ima mnogo), utiču na nivoe holesterola smanjujući apsorpciju holesterola u vašem sistemu i snižavajući nivoe LDL. Patlidžan deluje indirektno kao podrška vašem srcu promovišući kontrolu šećera u krvi i pomaže u gubitku težine (zahvaljujući sadržaju vlakana). Gojaznost i dijabetes su vodeći faktori rizika kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti.
Međutim, prednosti patlidžana za zdravlje srca se ne završavaju ovde. Antioksidansi u ovom povrću pomažu u borbi protiv srčanih bolesti. Ispostavilo se da sadrži i antioksidantnu hlorogensku kiselinu, koja može pomoći u smanjenju holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), poznatijeg kao "loš" holesterol.
Kako pripremati plavi patlidžan?
Uprkos svom blagom i suptilno slatkom ukusu, patlidžan može poprimiti neočekivane teksture i ukuse u zavisnosti od toga kako ga spremate. Možete ga peći, ili dodavati u omiljena jela. Odličan je i kao prilog, posebno kada je punjen drugim zdravim sastojcima poput kus-kusa, sočiva, pasulja, sira, orašastih plodova ili drugog povrća.
Prenela: O.M.
(izvor: Health Digest/Zdravlje.kurir.rs)
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu