5 namirnica koje pomažu gubljenje masti na stomaku: Korisne su za srce, imunitet, varenje...
Foto: Shutterstock

ukusno a zdravo

5 namirnica koje pomažu gubljenje masti na stomaku: Korisne su za srce, imunitet, varenje...

Ishrana -

Brojne studije pokazuju da nakupljanje masti u predelu stomaka povećava rizike od mnogih zdravstvenih problema. Ovo posebno važi za ljude sa viškom visceralne masti koja se najčešće nakuplja u predelu jetre i creva ali i u arerijama. Za razliku od potkožne masti, visceralna mast se nalazi duboko u trbušnoj duplji i okružuje unutrašnje organe. Evo uz koje namirnice je možete pobediti.

Viscelarna masnoća podstiče različite upale koje su pokretači mnogih bolesti, kao što su razvoj dijabetesa tipa 2, visok krvni pritisak, srčana oboljenja, određeni karcinomi, pa čak i smanjeno kognitivno funkcionisanje sa starenjem.

Važno je napomenuti da je prekomerna visceralna masnoća rizična čak i za ljude koji nemaju prekomernu težinu ili gojaznost. Drugim rečima, čak i ako je vaš indeks telesne mase (BMI) u granicama normale, akumulacija visceralne masti može dovesti vaše zdravlje u pitanje.

Poznato je da hronični stres i loš kvalitet sna povećavaju visceralnu masnoću, dok vežbanje i određena hrana mogu imati značajan uticaj na njeno smanjenje.

Nedavno istraživanje je pokazalo da poboljšanje ukupnog kvaliteta vaše ishrane može smanjiti nakupljanje masti na stomaku. Istraživači su posebno posmatrali ljude koji su praktikovali mediteransku ishranu koja uključuje šest glavnih sastojaka - povrće, voće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i ribu. Takođe se pokazalo da neke specifične namirnice i hranljive materije pomažu kod gubitka masti u predelu stomaka. Nutricionisti preporučuju da ovih pet namirnica svakako treba da uključite u svoj redovni jelovnik.

avokado, zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Avokado

Pored vlakana, avokado je pun antioksidansa, vitamina i minerala. Sadrži velike količine kalijuma, minerala koji podržava rad srca, pomaže u regulaciji krvnog pritiska, delujući kao prirodni diuretik, uklanjajući tako višak natrijuma i telesnih tečnosti.

Najnovija istraživanja pokazuju da ova ukusna hrana može pomoći u borbi sa masnoćama na stomaku. Istraživanje je sprovedeno na 111 osoba. Jedna grupa je svaki dan imala jedan svež avokado na svom meniju. Dok je druga grupa jela isti broj kalorija kao i prva grupa, ali bez avokada. Zaključno, nakon tri meseca posmatranja, grupa koja je svakodnevno jela avokado pokazala je poboljšanje, odnosno smanjenje visceralne masti u predelu stomaka u odnosu na drugu grupu.

Čak i ako ne jedete avokado svaki dan, dobro je da ga s vremena na vreme uključite u svoj jelovnik. Možete ga poslužiti kao namaz, uz salatu ili dodati u smutije i uživati u svim blagodetima.

orasi
foto: Profimedia

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, koji su glavni sastojak mediteranske dijete, pored biljnih proteina, antioksidanata, vlakana i širokog spektra vitamina i minerala sadrže i zdrave masti. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su svaki dan jeli nekoliko komada istih ili različitih orašastih plodova imali niži BMI i niži krvni pritisak u poređenju sa ljudima koji ih nisu konzumirali.

Ako niste alergični na njih, možete ih dodati u skoro svaki obrok ili užinu. Možete koristiti puter od orašastih plodova za doručak, dodati ga u smuti ili salate ili grickati za užinu.

Sočivo

Mnogi smatraju da je sočivo jedna od najboljih namirnica na svetu. Osim što je po prirodi bez glutena, pristupačana je i ekološki prihvatljiva namirnica, svestran kada je u pitanju priprema i neverovatno hranljiva. Sočivo je puno biljnih proteina, minerala, vitamina i antioksidanata. Možete ga koristiti kao zamenu za meso, kao dodatak povrću, krompiru ili tikvicama. Možete ga dodati u salatu ili napraviti supu od njega.

integralne žitarice, integralno brašno, integralni hleb
foto: Shutterstock

Integralne žitarice

Studija na više od 2.800 učesnika u Framinghamskoj studiji o srcu otkrila je da je unos celog zrna povezana sa potkožnom i visceralnom masnoćom na stomaku ili smanjen, dok su rafinisane žitarice, kao što su beli hleb, pirinač i testenine, povećale masnoće u stomaku.

Stoga, umesto da izbegavate žitarice, konzumirajte umerene količine celih žitarica koje su u skladu sa vašim energetskim potrebama. Dobra opcija za doručak je uvek šolja ovsenih pahuljica, kinoa za ručak i smeđi pirinač za večeru.

losos
foto: Shutterstock

Losos

Vitamin D je važan za mnoge funkcije ljudskog tela, uključujući imunitet, regulisanje gustine kostiju i mentalno zdravlje. Istraživanja takođe pokazuju da je nizak nivo vitamina D u krvi povezan sa povećanjem ukupne telesne masti i visceralne masti kod žena. Malo je namirnica koje su značajan izvor vitamina D, a jedna od najboljih namirnica je svakako losos.

Ako ne volite lolos ili ne jedete ribu, potražite hranu koja je obogaćena vitaminom D, poput mleka, ili razmislite o dodacima vitamina D.

Prenela: O.M.

(Izvor: miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track