Kad su i deca zavisna od šećera: Nutricionista savetuje kako da ih naučite umerenosti
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

trikovi za roditelje

Kad su i deca zavisna od šećera: Nutricionista savetuje kako da ih naučite umerenosti

Ishrana -

Slatkiši i grickalice su omiljeni među decom, ali preterano uživanje u njima, koje ponekad zna da se graniči sa zavisnošću, zadaje mnogo muke roditeljima.

Ove zalogaje bogate mastima, šećerom i solju stručnjaci često povezuju sa raznim zdravstvenim problemima poput gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i karijesa. Kako bismo deci obezbedili zdraviji životni stil, ključno je postaviti granice i naučiti ih umerenosti od najranijeg uzrasta, kaže nutricionista dijetetičar Dijana Radetić.

- Treba diskvalifikovati veštačku predstavu o slatkišima kao neizbežnom i vrhunskom zadovoljstvu - pravi se fama o slatkišima kao “neverovatnom i nezaobilaznom” zadovoljstvu i poroku koga ćemo se poslednjeg odreći. Istina je da oni realno nemaju nikakav nutritivni značaj za naš organizam, da su prazne kalorije koje konačno izazivaju zavisnost, osećaj krivice i narušavaju zdravlje. Naravno, ne treba biti sto posto isključiv, već predlagati umerenost, jer se putem isključivosti “zabranjenom voću” uvećava značaj – kaže Dijana Radetić.

Odredite vreme za slatkiše i grickalice, dodaje naša sagovornica i poslužite ih kao mali dezert posle zdravog obroka ili deo kao užine.

dijana radetić
dijana radetićfoto: Privatna Arhiva, Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

- Takođe odredite količinu - kada se gricka polako, pojede se manja količina, a uživanje je veće. Gutanjem bilo koje hrane uklanjamo svest o količini koja se pojede – sugeriše nutricionista i predlaže nekoliko saveta za roditelje.

Kako smanjiti slatkiše i grickalice

* Naučite decu da jedu svu hranu. Mala deca treba da probaju i deset puta novu namirnicu dok ne prihvate novi ukus. Kada su starija deca u pitanju, treba ih naučiti da hrana nije živo biće da se voli, nego potrebna energija za dobro zdravlje.

Kuhinju obezbedite namirnicama koje želite da vaše dete jede
Kuhinju obezbedite namirnicama koje želite da vaše dete jedefoto: Shutterstock

* Kuhinju obezbedite namirnicama koje želite da vaše dete jede.

* Za užinu uvek ponudite voće ili povrće.

* Kada je dete žedno, ponudite mu samo vodu. Sokovi su puni dodatog šećera i praznih kalorija.

* Umesto kupovnih slatkiša pravite domaće. Postoje namirnice i začini koji mogu da zamene šećer i obezbede sladak ukus koji je ujedno i prirodniji. U najmanju ruku možete da umanjite količinu dodatog šećera.

Napravite razliku između slatkiša i zdrave užine slatkastog ukusa
Napravite razliku između slatkiša i zdrave užine slatkastog ukusafoto: Shutterstock

* Napravite razliku između slatkiša i zdrave užine slatkastog ukusa. Slatkiši su obično prazne kalorije koje samo “traže još” kalorija, dok domaći kolači mogu da budu zdrava jela sa punovrednim hranljivim materijama. Ovsene pahuljice, suvo i orašasto voće, mlečni proizvodi, sveže voće, jaja, kakao, kao i još mnoge druge namirnice mogu da budu deo zdravog slatkiša.

Recept plus: Domaći sladoled

Sastojci: 500 ml slatke pavlake, 3 veće ili 4 manje banane, 2-3 kašike rogača u prahu.

Priprema: Banane treba da budu sasvim zrele, a to ćete prepoznati kada je kora jarko žuta i ima tačkice. Izgnječite ih viljuškom ili štapnim mikserom. Slatku pavlaku umutite, postepeno joj dodajte rogač i na kraju smesu od banane. Ovu masu možete koristiti kao krem gde je dovoljno samo da ga malo rashladite u frižideru ili kao sladoled gde ćete ga rashladiti u zamrzivaču minimum dva sata.

Autor: Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track