4 najgore opcije za doručak: Nutricionisti ukazali na moguće zdravstvene probleme
Objavljeno 03.07.2024. 7:30h → 10:55h
Reaguj
Komentariši
Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u toku dana, ali neke uobičajene opcije za doručak mogu doprineti nadutosti i problemima s varenjem.
Određene namirnice, poput onih s visokim udelom natrijuma, šećera ili prerađenih sastojaka, mogu loše uticati na zdravlje creva. Nutricionisti smatraju da su ove četiri opcije za doručak.najgore.
Ultra-prerađena hrana
Ultra-prerađena hrana, poput raznih slanih i slatkih peciva koja se obično konzumiraju tokom doručka, mogu doprineti nadutosti i probavnim problemima
Ove namirnice često su bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, a nedostaju im važne hranjive materije poput vlakana.
- Jedina hrana koju bih preporučila svima da prestanu da jedu bila bi visoko rafinisana hrana, kao što su peciva. Mnoge od tih namirnica ne sadrže hranjive materije potrebne za održavanje zdrave probave, i dovode do neravnoteže u mikrobiomu, što može dovesti do gasova i nadutosti - kaže nutricionistkinja Ejmi Lipert.
Shutterstock
nedostatak vlakana u ovoj hrani može ometati probavni proces, doprinoseći nadutosti i nelagodi.foto: Shutterstock
Pakovane pločice za doručak
- Takve pločice mogu da se čine kao praktičan izbor kada ste u žurbi, ali mnoge su pune rafinisanih žitarica, šećera i veštačkih dodataka - kaže nuricionistkinja Mina Bulaj.
Profimedia
Ovakve pločice utiču negativno na naš digestivni sistem i doprinosi nadutosti foto: Profimedia
Slanina
Slanina je često bogata natrijumom, a preterani unos natrijuma može izazvati zadržavanje vode u telu što dovodi do nadutosti.
- Slanina je bogata zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upalu u celom telu i crevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema - pojasnio je dijetetičar Džesi Fider.
Profimedia
Slanina je često bogata natrijumom, a preterani unos natrijuma može izazvati zadržavanje vode u telufoto: Profimedia
Musli iz prodavnice
Iako se musli često smatra zdravim izborom za doručak zbog sadržaja žitarica celog zrna, ovasa i orašastih plodova, zapravo može doprineti nadutosti i problemima s crevima kod pojedinaca.
Mnoge vrste muslija kupljene u prodavnicama pune su dodatih šećera i nezdravih masti, što može poremetiti rad organa za varenje i dovesti do nelagode.
Profimedia
foto: Profimedia
- Musli se reklamira kao zdrava opcija bogata vlaknima, no većina proizvoda ovog tipa u radnjama takođe je puna dodatih šećera i teško svarljivih orašastih plodova i semenki, koji mogu ozbiljno uticati na osetljiv želudac - zaključila je nutricionistkinja Alana Kejt Derik.
Anksioznost i depresija najčešće tegobe zaposlenih u Srbiji: Potrebno nam je pozitivno radno okruženje