Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u toku dana, ali neke uobičajene opcije za doručak mogu doprineti nadutosti i problemima s varenjem.

Određene namirnice, poput onih s visokim udelom natrijuma, šećera ili prerađenih sastojaka, mogu loše uticati na zdravlje creva. Nutricionisti smatraju da su ove četiri opcije za doručak.najgore.

Ultra-prerađena hrana

Ultra-prerađena hrana, poput raznih slanih i slatkih peciva koja se obično konzumiraju tokom doručka, mogu doprineti nadutosti i probavnim problemima

Ove namirnice često su bogate rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, a nedostaju im važne hranjive materije poput vlakana.

- Jedina hrana koju bih preporučila svima da prestanu da jedu bila bi visoko rafinisana hrana, kao što su peciva. Mnoge od tih namirnica ne sadrže hranjive materije potrebne za održavanje zdrave probave, i dovode do neravnoteže u mikrobiomu, što može dovesti do gasova i nadutosti - kaže nutricionistkinja Ejmi Lipert.

preradjena-hrana-shutterstock-288575585.jpg
Shutterstock 

Pakovane pločice za doručak

- Takve pločice mogu da se čine kao praktičan izbor kada ste u žurbi, ali mnoge su pune rafinisanih žitarica, šećera i veštačkih dodataka - kaže nuricionistkinja Mina Bulaj.

zitarice.jpg
Profimedia 

Slanina

Slanina je često bogata natrijumom, a preterani unos natrijuma može izazvati zadržavanje vode u telu što dovodi do nadutosti.

- Slanina je bogata zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upalu u celom telu i crevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema - pojasnio je dijetetičar Džesi Fider.

slanina-profimedia.jpg
Profimedia 

Musli iz prodavnice

Iako se musli često smatra zdravim izborom za doručak zbog sadržaja žitarica celog zrna, ovasa i orašastih plodova, zapravo može doprineti nadutosti i problemima s crevima kod pojedinaca.

Mnoge vrste muslija kupljene u prodavnicama pune su dodatih šećera i nezdravih masti, što može poremetiti rad organa za varenje i dovesti do nelagode.

dorucak.jpg
Profimedia 

- Musli se reklamira kao zdrava opcija bogata vlaknima, no većina proizvoda ovog tipa u radnjama takođe je puna dodatih šećera i teško svarljivih orašastih plodova i semenki, koji mogu ozbiljno uticati na osetljiv želudac - zaključila je nutricionistkinja Alana Kejt Derik.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs