Da li je konzervisana tunjevina zdrava? Evo koje su njene prednosti, a koje mane
Riba je puna korisnih vitamina i hranljivih materija, ali da li je konzervirana tuna zdrava ili je rizična za jelo?
- Konzervirana tunjevina je hranljiv, izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina. Bogat je vitaminima i mineralima, a možete ga koristiti u salatama, sendvičima, jelima od testenina i raznim drugim obrocima, što ga čini praktičnom i zdravom hranom - kaže dr Liza Jang.
Bogata je proteinima
Jedna od glavnih prednosti jedenja konzervirane tunjevine je da možete povećati unos proteina na pristupačan i jednostavan način.
Sadrži omega-3 masne kiseline
Kao i mnoge druge vrste ribe i morskih plodova, tunjevina u konzervi je bogata omega-3 masnim kiselinama, a ova zdrava vrsta masti ima dugu listu potencijalnih prednosti.
Nedavna istraživanja su takođe zaključila da omega-3 masne kiseline mogu pomoći kod kardiovaskularnog zdravlja snižavanjem holesterola, smanjenjem krvnih ugrušaka i smanjenjem upale.
Konzervirana tunjevina ima malo kalorija
Tunjevina je odličan izvor proteina za ljude koji paze na unos kalorija jer ima manje kalorija od mnogih drugih životinjskih izvora proteina. Na primer, porcija mesnog odreska od 85 grama sadrži oko 230 kalorija, a porcija pilećih bataka oko 200 kalorija.
Konzervirana tunjevina je takođe bogata selenom, mineralom koji pomaže u povećanju proizvodnje belih krvnih zrnaca. Ovo može poboljšati zdravlje srca, imuniteta i mozga.
Potencijalni neželjeni efekti
Najveći problem sa konzerviranom tunom je povećana količina natrijuma. Konzumiranje velikih količina natrijuma s vremena na vreme ne bi trebalo da ima previše uticaja na vaše zdravlje, ali stalno konzumiranje natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih problema.
Prekomerna masnoća
Konzervirana tunjevina dolazi u vodi ili ulju, i dok masne sorte imaju jači ukus i vlažniju teksturu, često mogu da sadrže previše masti za jednu porciju.
Prosečna konzerva tunjevine sadrži 10 grama maslinovog ulja, koje, iako je zdravo za srce, može doprineti prekomernom unosu masti u jednom danu.
Prenela: N.R.
Izvor: Eatthis.com/Zdravlje.Kurir.rs
Dijabetes za početnike: Dijetetičar otkriva šta sve morate promeniti u ishrani kad dobijete dijagnozu