Postoji jedna voćka čija je sezona upravo u toku, čije ime nas bukvalno podseća da ga kupimo. Pogađajte, to su kupine. Kupina je blizak rođak maline i prosto nas mami svojim ukusom, pravi je izbor za osveženje ovog leta.

Lekovitost kupina

- Kupina je veoma lekovita. Postala je nezamenljiva u ishrani dece, omladine, trudnica, dojilja, kao i kod starih osoba. Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva ovog voća preporučuje se konzumiranje zajedno sa nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje i bolja iskoristljivost lekovitih svojstava - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

jaca11111536x1458.jpg
Privatna Arhiva 

Ako se redovno konzumiraju kupine pomažu u sprečavaju upale disajnih puteva i tromboze.

- Značajna prednost u konzumiranju kupine je i to da se orgaznizmu osigurava visok sadržaj biljnih vlakana koja doprinosi smanjenju rizika od pojave dijabetesa i divertikuloze. Posebno je korisna u ishrani rekovalescenata i osoba sa slabim imunitetom.

Kupina pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam.

- Reguliše varenje, snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovo voće sadrži salicilnu kiselinu u prirodnom stanju (ativan sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova. Snižava temeraturu i deluje protivuplano. Konzumiranjem kupine takođe doprinosimo zaštiti vida - ističe Jasna Vujičić.

Kupine se prerađuju i u gotove proizvode poput marmelade, sokova, džemova, sirupa, deserata i vina. Recepte za pomenute proizvode možete naći i na inernetu. U prerađenim proizvodima od kupina možete uživati tokom cele godine, ali u svežim plodovima ne možete. Zato požurite na pijacu i pronađite ovo fenomenalno voće.

profimedia0324354459.jpg
Profimedia 

Kupina pripada porodici ruža

Kupina pripada porodici ruža, cveta od juna do avgusta. Rasprostranjena je širom severne hemisfere, od Evrope, Azije i Severne Amerike u zemljama sa kontinetalnom klimom.

Riznica minerala i vitamina

Energetska vrednost ovog voća iznosi 43 kcal na 100 g. Od toga sadrži 9.6 % ugljenih hidrata, 1,4 % masti, i 0,5 % masti. Od minerala kupina sadrži: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, cink i bakar. Bogata je i vitaminima C, A, E i K.

Pripremila: V.N.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs