Ledeni čajevi su idealno rešenje da se osvežite tokom vrelih dana. Svakako je najbolje da ga napravite sami, a kada probate ovaj recept, sigurni smo da će biti na vašem stolu do kraja leta. Umesto kupina možete koristiti i drugo bobičasto voće po želji. Evo kako se pravi.

Prvi korak je da napravite sirup od kupina. Njega možete napraviti i u većoj količini i držati i do nekoliko dana u frižideru i dodavati u ledeni čaj po potrebi.

Za sirup od kupine potrebno je:

  • 1 šolja vode
  • 1 šolja šećera - ova količina će vam dati laganu slatkoću, slobodno prilagodite količinu šećera na osnovu želje za slatkoćom koju volite.
  • 1,5 šolje svežih ili smrznutih kupina (ili drugih bobica po izboru)
sok-od-kupina-shutterstock-693158440.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Priprema:

Stavite sve sastojke u šerpu na srednju vatru i ostavite da proključa. Pazite da ne pokipu. Potom smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući.

Procedite kroz cediljku i istisnite smešu kroz sitno sito u bokal. Ako sirup pravite unapred, možete ga staviti i u posebnu posudu i čuvati u frižideru.

Takođe, isceđene bobice ne morate bacati već ih možete kasnije koristiri na tostu ili palačinkama.

ledeni-caj-od-hibiskusa-shutterstock-2178092051.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Za čaj od hibiskusa biće vam potrebno:

  • 2 kašike čaja od listova hibiskusa ili nekoliko kesica čaja od hibiskusa
  • oko 3 šolje ključale vode

Priprema:

Vrelom vodom prelijte llistove čaja tj. kesice i ostavite da odstoje 15ak minuta.

Na kraju, kada se čaj prohladi, pomešajte ga sa prethodno pripremljenim sirupom i dodajte led po želji.

Kupina pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam.

- Reguliše varenje, snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovo voće sadrži salicilnu kiselinu u prirodnom stanju (ativan sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova. Snižava temeraturu i deluje protivuplano. Konzumiranjem kupine takođe doprinosimo zaštiti vida - kaže Jasna Vujičić, nutricionista.

Energetska vrednost ovog voća iznosi 43 kcal na 100 g. Od toga sadrži 9.6 % ugljenih hidrata, 1,4 % masti, i 0,5 % masti. Od minerala kupina sadrži: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, cink i bakar. Bogata je i vitaminima C, A, E i K.

Prenela: O.M.

(izvor: leaflogictea.com/Zdravlje.Kurir.rs)