Ledeni čaj od kupina i hibiskusa: Obiluje vitaminima, osvežava i podstiče metabolizam
Ledeni čajevi su idealno rešenje da se osvežite tokom vrelih dana. Svakako je najbolje da ga napravite sami, a kada probate ovaj recept, sigurni smo da će biti na vašem stolu do kraja leta. Umesto kupina možete koristiti i drugo bobičasto voće po želji. Evo kako se pravi.
Prvi korak je da napravite sirup od kupina. Njega možete napraviti i u većoj količini i držati i do nekoliko dana u frižideru i dodavati u ledeni čaj po potrebi.
Za sirup od kupine potrebno je:
- 1 šolja vode
- 1 šolja šećera - ova količina će vam dati laganu slatkoću, slobodno prilagodite količinu šećera na osnovu želje za slatkoćom koju volite.
- 1,5 šolje svežih ili smrznutih kupina (ili drugih bobica po izboru)
Priprema:
Stavite sve sastojke u šerpu na srednju vatru i ostavite da proključa. Pazite da ne pokipu. Potom smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući.
Procedite kroz cediljku i istisnite smešu kroz sitno sito u bokal. Ako sirup pravite unapred, možete ga staviti i u posebnu posudu i čuvati u frižideru.
Takođe, isceđene bobice ne morate bacati već ih možete kasnije koristiri na tostu ili palačinkama.
Za čaj od hibiskusa biće vam potrebno:
- 2 kašike čaja od listova hibiskusa ili nekoliko kesica čaja od hibiskusa
- oko 3 šolje ključale vode
Priprema:
Vrelom vodom prelijte llistove čaja tj. kesice i ostavite da odstoje 15ak minuta.
Na kraju, kada se čaj prohladi, pomešajte ga sa prethodno pripremljenim sirupom i dodajte led po želji.
Prenela: O.M.
(izvor: leaflogictea.com/Zdravlje.Kurir.rs)
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj