Kako rešiti problem sa nadimanjem? Nutricionista savetuje koje namirnice izbaciti, a koje dodati
Nadimanje može izazvati neprijatan osećaj i bol u stomaku. Da bismo efikasno rešili ovaj problem, važno je da razumemo njegove uzroke i prilagodimo ishranu. To znači da treba da znamo koje namirnice treba dodati, a koje izbaciti.
Zatvor može izazvati nadimanje, a jednostavan način da ga se rešite je da svakog jutra jedete dovoljno vlakana.
Evo koje namirnice treba dodati, a koje izbaciti iz ishrane kako bi vaša creva radila zdravo.
Dodajte hranu bogatu kalijumom
Visok sadržaj kalijuma pomaže vašem telu da se oslobodi viška vode. Dodatna tečnost je obično prisutna jer su dva glavna minerala koji kontrolišu količinu vode u vašem telu - kalijum i natrijum izbačeni iz ravnoteže.
Ravnotežu možete uspostaviti povećanjem unosa kalijuma na optimalnih 2.600 mg dnevno, kako preporučuje Američki institut za zdravlje.
Pokušajte da konzumirate voće i povrće bogato kalijumom, a zatim sočivo, mleko i sok od pomorandže. Kada ponovo uravnotežite svoj sistem, izbacićete višak natrijuma zajedno sa vodom, smanjujući nadimanje. Banane i krompir su takođe dve namirnice bogate kalijumom.
Obratite pažnju na količinu natrijuma u kupljenim grickalicama. Pokušajte da izaberete hranu koja sadrži manje natrijuma ili da uzimate manje doze.
Izbacite alkohol
Razmislite o prestanku konzumiranja alkohola ako je nadimanje čest problem.
- Alkohol izaziva upale i može izazvati i gasove - kaže nutricionista Emi Šapiro.
Takođe, alkohol deuje dehidrirajuće pa primorava telo da zadrži što više vode, što može dovesti do vidljivog nadimanja - dodaje ona.
Dodajte više tečnosti
- Žene koje ne piju dovoljno tečnosti mogu dobiti osećaj nadimanja, uprkos svim naporima da ga se otarase - upozorava nutricionista Lesil Bonci.
Izbacite slatkiše i sokove
Kada vazduh, iz bilo kog izvora, uđe u vaš probavni sistem, telo ga doživljava kao gas i to dovodi do nadimanja, a brzo gutanje hrane ili pića, pijenje pića kroz slamku i žvakaće gume mogu dovesti do gutanja vazduha. Do nadimanja dovode i mehurići od gaziranih pića.
Jedite grčki jogurt
Neravnoteža bakterija u crevima može usporiti vaš probavni sistem, pokazuju istraživanja. Ali jogurti koji sadrže bakterije pogodne za creva poput probiotika mogu pomoći.
Probiotici pomažu u zaustavljanju nadimanja stomaka tako što poboljšavaju pokretljivost creva i na taj način ublažavaju ili sprečavaju zatvor.
Izbacite sirove namirnice
Sveže voće i povrće je zdravo, ali ukoliko ih unosite u većim količinama mogu zauzeti mnogo „prostora“ u vašem stomaku, pa se kao poseldica javlja nadimanje.
Nemojte jesti svo voće odjednom nego ga rasporedite u manje porcije tokom celog dana.
Dodajte proteine
Proteini vam mogu pomoći da smanjite unos grickalica koje izazivaju nadimanje, kao što su slatki kolačići ili slani čips.
- Jedenje proteina pomaže ljudima da se duže osećaju sitim, tako da je manja verovatnoća da posežu za nezdravom hranom - kaže Largeman-Rot.
Izbacite zaslađena pića sa kofeinom
Velike količine fruktoze mogu biti teške za varenje, što dovodi do gasova i nadimanja. Ako vam je potrebno povećanje energije, zamenite slatku kafu jednostavnim zelenim čajem bez dodatka šećera, preporučuje Largeman-Roth, ili napravite sopstvenu kafu bez šećera kod kuće.
Dodajte dve vrste vlakana
Zatvor podstiče nadimanje, a jednostavan način da ga se rešite jeste da pojedete potrebnu količinu vlakana svakog jutra za doručak.
Ovo će pokrenuti vaš metabolizam, a studija sa Univerziteta u Torontu je potvrdila da je to najbolje uraditi upotrebom dve različite vrste vlakana, koje možete pronaći recimo u ovsenim pahuljicama.
Izbacite rafinisane ugljene hidrate
Jedenje belog hleba ili testenine je put do nadimanja.
- Telo prerađuje ugljene hidrate u glukozu ili šećer, a deo se koristi za energiju, dok se drugi deo „skladišti” u mišićima ili jetri za kasnije. Problem nastaje kada telo „skladišti” molekul glukoze, jer iz njega potiču i dva molekula vode, zbog čega možete da osetite nadimanje - objašnjava Šapiro.
Prenela: N.R.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Formula za siguran život bez glutena: Zašto su opasne "čarobne liste" ovih proizvoda?