Imate tamne podočnjake? Evo najboljih načina da ih se rešite
Foto: Shutterstock

saveti stručnjaka

Imate tamne podočnjake? Evo najboljih načina da ih se rešite

Lepota -

Iako podočnjaci nisu problem koji se mora rešiti, većina ljudi to ipak želi. Bez njih izgledamo mlađe i zdravije, a ko to ne bi želeo. Svačija iskustva sa podočnjacima su različita od genetike, načina života pa do drugih faktora koji su van vaše kontrole igraju ulogu. Ali da li postoji način da se oslobodite kesa ispod očiju?

Postoji mnogo različitih uzroka za tamne podočnjake, uključujući genetiku, anatomiju, krvne sudove i limfne sisteme, kao i kvalitet, starost i pigmentaciju same kože, kaže dermatolog dr Kristina Psomadakis za Dejli mejl.

Uzroci tamnih podočnjaka

Uglavnom, njihov izgled je van naše kontrole. dr. Psomadakis dodaje da nešto od toga ima veze sa anatomijom lica. Na primer, istaknuto čelo ili ispupčene oči mogu bacati senke na područje ispod očiju, koje tada izgleda tamnije.

Starost, na primer, igra važnu ulogu jer sa starenjem koža očnih kapaka postaje tanja i gubi elastičnost i zategnutost. Na pojavu podočnjaka mogu uticati plač, dehidracija, umor, pa čak i prekomerni unos soli, koji izaziva zadržavanje tečnosti.

podočnjaci, oči, koža
foto: Profimedia

Mladalačka, zategnuta koža dobro reflektuje svetlost, dajući joj sjaj, ali sve veći gubitak kolagena i hidratacije zajedno sa više opuštenom kožom čini da područje ispod očiju izgleda gore, kaže dr Desai.

Godine oštećenja od sunca, izloženost vidljivoj svetlosti visoke energije sa pametnih telefona i računara i zagađivači životne sredine takođe dovode do hiperpigmentacije oko očiju.

Možemo li ih se otarasiti?

Ne gubite nadu! Dr. Psomadakis napominje da rezultati zavise od uzroka i obima, ali uz odgovarajuću negu i lečenje često se mogu dobiti veoma dobri rezultati.

Ne zanemarite hronični umor! To su bolesti na koje vas može upozoriti

Dok će nega kože igrati važnu ulogu u smanjenju pojave tamnih podočnjaka, postoje i druge promene u načinu života koje možete da uradite kako biste ih smanjili.

Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol

Oni stresori za telo i izazivaju dehidraciju, što može pogoršati fine bore. San je takođe veoma važan jer se telo tada obnavlja. Uvek ciljajte na šest do osam sati sna. Pušenje može iscrpiti telo vitalnih antioksidanata i isušiti kožu, ostavljajući je bez sjaja.

voda
foto: Shutterstock

Spavanje sa podignutom glavom za one koji su skloni oticanju. Hladne obloge i hrana bogata kalijumom (npr. banane) koja uklanja višak tečnosti iz organizma takođe će pomoći.

Koji sastojci za negu kože pomažu?

Prvo pravilo za sva pitanja u vezi sa kožom i odgovor na sva je SPF. Nigde i nikada bez zaštitnog faktora, bez obzira na vremenske uslove i doba godine. Ovo se posebno odnosi na meku i nežnu kožu oko očiju.

Hidratantni sastojci poput hijaluronske kiseline, glicerina i triglicerida su dobar izbor jer će dubinski hidratizovati i hidrirati kožu tako da izgleda glatko, savetuje dr Psomadakis.

Ona takođe preporučuje sastojke "koji se bave hiperpigmentacijom, kao što su inhibitori tirozinaze", ili bilo šta sa česticama koje reflektuju svetlost i koje mogu da dodaju svetlost.

Tablete, Vitamini
foto: Profimedia

Omiljeni sastojci dr Sabrina Šah-Desai, estetski okuloplastični hirurg, za borbu protiv podočnjaka su „vitamin C, hijaluronska kiselina, kofein, retinoidi, glikolna kiselina, vitamin E i niacinamid“, a ona takođe predlaže neke tretmane koje možete isprobati – kao što su mikroigla, mezoterapija ili PRP.

Prenela: N.R.

Izvori: dailymail.co.uk / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track