Depresija utiče na ubrzani gubitak pamćenja nakon ovih godina: Ne dozvolite da vas to savlada
Foto: Shutterstock

nežno prema sebi

Depresija utiče na ubrzani gubitak pamćenja nakon ovih godina: Ne dozvolite da vas to savlada

Mentalno zdravlje -

Naučnici su otkrili da pogoršanje simptoma depresije doprinosi ubrzanom gubitku pamćenja kod ispitanika starijih od 50 godina. Njihova prosečna starost bila je 64 godine.

Ne samo da depresija utiče na pamćenje, već je i obrnuto, zaključili su naučnici u studiji koju je objavila Američka medicinska asocijacija.

Depresija može da doprinese gubitku pamćenja, što može da bude uvod u demenciju i obrnuto, otkrili su naučnici koji su pratili skoro 8.200 Britanaca tokom nepune dve decenije.

- Brže propadanje pamćenja je i recipročno povezano sa bržim pogoršanjem simptoma depresije tokom vremena - smatraju američki i britanski naučnici.

na udaru osobe starije od 50 godina
na udaru osobe starije od 50 godinafoto: Shutterstock

Veza još uvek nejasna

Tim je uključivao naučnike i doktore sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru i Medicinske škole u ​​Saseksu.

- Psihološko raspoloženje i pamćenje su suštinski povezani - objasnili su naučnici, ističući da, iako se kognitivna disfunkcija i ranije povezivala sa depresijom, "suština ove veze" nije još uvek jasna.

Učesnici studije su pregledani svake druge godine u periodu od 2002. do 2019. godine. Polazili su kroz testove pamćenja, proveravane su im verbalne sposobnosti i procenjivani simptomi depresije prema smernicama Centra za epidemiološka istraživanja.

ako se osećate depresivno potračite stručnu pomoć
ako se osećate depresivno potračite stručnu pomoćfoto: Shutterstock

Depresija

Depresija češće pogađa žene (oko 21 odsto populacije), dok je kod muškaraca nešto manje zastupljena (12 odsto).

Usled ubrzanog načina života ispunjenog stresom, manjka vremena za sebe, porodicu, prijatelje i hobije, kao i nedovoljno fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane, dolazi ne samo do negativnih posledica po fizičko zdravlje, već i mentalno, upozoravaju stručanajci.

Simptomi depresije mogu da uključuju:

  • Uporno osećanje tuge ili praznine
  • Gubitak interesovanja, bezvoljnost
  • Promene u apetitu i težini
  • Probleme sa spavanjem
  • Hroničan umor, iscrpljenost
  • Poteškoće s koncentracijom
  • Osećaj bezvrednosti
  • Misli o smrti

Kada postoji problem i kada čovek primeti da se već duže vreme ne ponaša uobičajeno, treba odmah da potraži stručnu pomoć. Uvek je bolje doći ranije, u početnoj fazi problema, jer je ishod terapije izvesniji.

Prenela: N.R.

Izvor: Thetimes.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track