Zahvalnost može da produži životni vek: Štiti od bolesti srca, kancera, demencije...
Foto: Shutterstock

studija pokazala

Zahvalnost može da produži životni vek: Štiti od bolesti srca, kancera, demencije...

Mentalno zdravlje -

Zahvalnost može da pomogne starijim osobama da žive duže, zaključci su nove studije sa Harvardske T.H. Čan Škole javnog zdravlja. Studija je objavljena u časopisu JAMA Psychiatry.

Prethodna istraživanja su pokazala povezanost između zahvalnosti i manjeg rizika od mentalnih problema, kao i većeg emocionalnog i socijalnog blagostanja. Međutim, njena povezanost sa fizičkim zdravljem je manje poznata, kaže Jing Čen, vodeći autor i istraživač sa Odeljenja za epidemiologiju.

- Naša studija pruža prve empirijske dokaze o ovoj temi, sugerišući da zahvalnost može da produži životni vek starijih osoba - dodaje Jing Čen.

Dugačka lista zahvalnosti

Istraživači su koristili podatke iz Nurses' Health Study kako bi procenili nivo zahvalnosti i stopu smrtnosti među 49.275 starijih žena koje su podeljene u tri grupe. U 2016. godini, učesnice, čija je prosečna starost bila 79 godina, popunile su upitnik sa šest stavki o zahvalnosti, gde su ocenjivale saglasnost sa izjavama kao što su "Imam mnogo toga na čemu sam zahvalna" i "Ako bih morala da navedem sve na čemu sam zahvalna, lista bi bila vrlo dugačka".

'Imam mnogo toga na čemu sam zahvalna'
"Imam mnogo toga na čemu sam zahvalna"foto: Shutterstock

U 2019. godini, istraživači su pratili smrtne slučajeve među ispitanicama, beležeći ukupnu smrtnost kao i specifične uzroke kao što su kardiovaskularne bolesti, kancer, respiratorne bolesti, neurodegenerativne bolesti, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, infekcije i povrede.

Tokom studije zabeleženo je 4.608 smrtnih slučajeva, pri čemu su kardiovaskularne bolesti bile najčešći uzrok.

Studija je pokazala da su učesnice koje su bile u grupi najzahvalnijih imale devet odsto manji rizik od ukupne smrtnosti tokom četiri godine u poređenju sa onima iz grupe najmanje zahvalnih. Ovo emotivno stanje se pokazalo kao zaštita protiv svakog specifičnog uzroka smrtnosti koji je proučavan, a najznačajnije protiv kardiovaskularnih bolesti.

Može da se razvija

Prema rečima istraživača, kako bi se što preciznije kvantifikovao uticaj zahvalnosti na smrtnost, studija je primenila "konzervativni pristup" kontrolisanjem sociodemografskih podataka, istorije bolesti i faktora životnog stila, uključujući društveno angažovanje, versko angažovanje i optimizam, koji se često preklapaju sa zahvalnošću.

zapisujte na čemu ste zahvalni par puta nedeljno
zapisujte na čemu ste zahvalni par puta nedeljnofoto: Shutterstock

- Prethodna istraživanja pokazuju da postoje načini za razvijanje zahvalnosti, kao što su zapisivanje ili razgovor o onome na čemu ste zahvalni nekoliko puta nedeljno - rekao je Čen i dodao:

- Promocija zdravog starenja je prioritet javnog zdravlja i nadamo se da će dalja istraživanja poboljšati naše razumevanje zahvalnosti kao psihološkog resursa za poboljšanje dugovečnosti.

Pripremila: N.L.

Izvor: News-medical.net/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track