Više upala u mladosti, slabije pamćenje u srednjim godinama: Svaka treća demencija može da se spreči
Foto: Shutterstock

naučnici tvrde

Više upala u mladosti, slabije pamćenje u srednjim godinama: Svaka treća demencija može da se spreči

Mentalno zdravlje -

Viši nivo upale u mladosti povezan sa lošijim rezultatima na testovima kognitivnih sposobnosti u srednjim godinama, pokazuju studije.

Mlade osobe koje imaju viši nivo upale, što je povezano sa gojaznošću, fizičkom neaktivnošću, hroničnim bolestima, stresom i pušenjem, mogu da imaju smanjenje kognitivnih funkcija u srednjim godinama, pokazala je nova studija sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku (UC San Francisco).

Ranije su istraživači povezivali viši nivo upale kod starijih osoba sa demencijom, ali ovo je jedna od prvih studija koja povezuje upalu u ranom odraslom dobusa smanjenim kognitivnim sposobnostima u srednjim godinama.

- Znamo iz dugoročnih studija da promene u mozgu koje vode do Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija mogu da se razvijaju decenijama pre pojave očiglednih simpoma - rekla je autorka Amber Bahorik, doktor nauka iz Odeljenja za psihijatriju i bihejvioralne nauke Instituta za neuronauku Vajl (Weill Institute for Neurosciences) na UCSF-u.

pušenje izaziva upale
pušenje izaziva upalefoto: Shutterstock

- Hteli smo da istražimo da li životne navike u mladosti mogu da utiču na kognitivne sposobnosti u srednjim godinama, što bi kasnije moglo da poveća verovatnoću za razvoj demencije.

Rešavanje problema i kontrola impulsa

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Neurology istraživači su otkrili da je samo 10 odsto onih sa niskim nivoom upale imalo loše rezultate na testovima brzine obrade informacija i pamćenja, u poređenju sa 21 odsto i 19 odsto onih sa umerenim ili visokim nivoom upale.

Kada su istraživači prilagodili faktore poput starosti, fizičke aktivnosti i ukupnog holesterola, razlike u brzini obrade su ostale; takođe su otkrili razlike u operativnim funkcijama, koje uključuju radnu memoriju, rešavanje problema i kontrolu impulsa.

Studija je pratila 2.364 odrasle osobe u okviru CARDIA studije, koja je imala za cilj da identifikuje faktore u mladosti koji vode do kardiovaskularnih bolesti dve do tri decenije kasnije. Učesnici su imali između 18 i 30 godina kada su ušli u studiju i četiri puta su testirani tokom perioda od 18 godina na marker upale, C-reaktivni protein (CRP).

budite fizički aktivni
budite fizički aktivnifoto: Shutterstock

Kognitivni testovi su obavljeni pet godina nakon poslednjeg merenja CRP-a i do tada je većina učesnika bila u svojim četrdesetim i pedesetim godinama. Oko 45 odsto njih je imalo nizak stabilan nivo upale, dok je 16 odsto imalo umeren ili rastući nivo upale; 39 odsto je imalo visoke nivoe upale.

Upale i zdravstveni rizici

Istraživači su takođe povezali viši nivo upale sa fizičkom neaktivnošću, višim indeksom telesne mase i pušenjem.

- Upala igra značajnu ulogu u starenju mozga i može da počne već u ranom odraslom dobu - rekla je vodeći autor Kristin Jaf, doktor medicine, profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka, neurologije, epidemiologije i biostatistike na UCSF-u i dodala da verovatno postoji direktan i indirektan uticaj upale na kognitivne funkcije.

Jaf je član tima stručnjaka koji su utvrdili da se 30 odsto rizika od demencije može sprečiti. Njeno nedavno istraživanje je ispitivalo povezanost između isprekidanog sna i smanjenih kognitivnih funkcija u srednjim godinama, kao i efekte personalizovanih životnih promena u sprečavanju gubitka pamćenja kod starijih osoba sa većim rizikom.

- Srećom, postoje načini za smanjenje upale - kao što su povećanje fizičke aktivnosti i prestanak pušenja - koji su obećavajući putevi prevencije - rekla je Jaf.

Pripremila: N.L.

Izvor: Sciencedaily.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track