Ova hrana podstiče migrenu: Nutricionista otkriva kompletan spisak okidača
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

JOvana Srejić ferluga

Ova hrana podstiče migrenu: Nutricionista otkriva kompletan spisak okidača

Saveti stručnjaka -

Određene namirnice mogu da budu okidač za glavobolju, naročito za
migrenu. Šta da izbegavamo ako nas muči migrena, pitali smo Jovanu Srejić Ferluga, nutricionistu - dijetetičara.

Masni, stari sirevi

U siru se nalazi supstanca ti­ramin, za koju naučnici kažu da izaziva migrenu premda mehani­zam delovanja nije do kraja jasan. Jedno tumačenje je da on izaziva lučenje većih količina noriepine­frina u mozgu, a da kombinacija sa tiraminom izaziva glavobolje. Naročito treba izbegavati masne, stare sireve jakog mirisa.

Migrena je glavobolja koja ima svoju evoluciju s tendencijom spontane remisije u starijoj životnoj dobi. Priroda ove glavobolje je benigna po toku i ishodu, ali bitno može da promeni kvalitet života.

Alkohol

Crveno vino može biti povezano sa pojačanim migrenama, ali i pivo i belo vino mogu izazvati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu “Naučni izveštaji” ispitivali je zašto crveno vino izaziva glavobolju kod pojedinih ljudi i zaključili da je glavni krivac sadržaj flavonoida, tačnije kvrcetina i način na koji on utiče na metabolizam.

Mamurluk
foto: Profimedia

Aditivi

Aditivi u hrani, po­sebno konzervansi ili nitriti u viršlama, šunki, kobasica­ma, slanini i u mnogim dru­gim mesnim prerađevina­ma mogu da isprovociraju bol u glavi. Drugi aditiv koji se dijum-glutaminat ili E621). Ve­štački zaslađivači, kao što je aspartam, mogu takođe biti uzročnici glavobolja, a upravo brojni dijetalni sokovi, gricka­lice i niskokalorične poslastice sadrže aspartam. U grupu aditiva koji mogu uzrokovati glavobolje spadaju i veštačke boje. ­

Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga, kofein može pomoći bolju apsor­pciju lekova protiv bola, pa tako i lekova protiv glavobolje. No, visoke doze kofeina, na primer u energetskim pićima, mogu uzro­kovati razdražljivost, nesanicu, teskobu i migrene.

Banane, pasulj, citrusi...

Namirnice koje kod pojedinih osoba mogu biti uzročnici glavobolja jesu i: banane, pasulj, kukuruz, citrusi, fermentisani mlečni proizvodi, luk, paradajz, svi napici koji sadrže kofein i masna hrana.

banane
foto: Profimedia

Hladna hrana

Veliki je rizik da ćete dobiti glavobolju ako toplo telo – na primer nakon vežbanja, „šokirate“ hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osetićete trenutnu bol u čelu koja će potra­jati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 odsto osoba koje pate od migrena osetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track