Išijas ili išijalgija je stanje koje karakteriše bol koji se iz donjih leđa širi niz nogu. Bol nastaje nagnječenjem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajedno čine nerv išijadikus.

U akutnom stanju išijalgije bitno je izbegavati pokrete i stvari koje pogoršavaju bol. Mozak i telo nas sami upozoravaju, slušajte ih, savetuje Miloš Stojković diplomirani fizioterapeut.

- Vežbe za trenutno jačanje tonusa su individualne. Jedan od mojih saveta koji dajem ljudima jeste da u fazi jakog bolane rade fizičku, već umnu vežbu, a to je vizuelizacija mesta gde im je bilo prijatno, gde im se telo regenerisalo, oslobađalo od stresa, napetosti i bolova - sugeriše naš sagovornik.

fizioterapeut.jpg
Privatna Arhiva 
fizioterapeut Miloš Stojkovićfoto: Privatna Arhiva

Zamislite, na primer, da ležite u prirodi, na travi i gledate u plavo nebo, jezero, reku, more... Umna vežba za opuštanje i regeneraciju treba da traje od 8-15 minuta, a ponovite je 5-10 puta u toku dana.

Kad bol krene da slabi

Kada primete da bol jenjava, ljudi se uglavnom opuste i zanemare svoje stanje.

- Jačanje mišića jeste dobro, ali zbog nekih prethodnih trauma (fizičkih povreda, emotivnih i mentalnih opterećenja, toksina, bakterija, virusa, hemikalija) koje opterećuju telo i organe, naš neuromišićni sistem počinje da slabi i zaboravlja neke od pokreta. Tu je bitno raditi na uzrocima manuelnom fizikalnom terapijom, odnosno raditi na svemu što je opteretilo sistem. Kao kada se u kompjuteru nakupe virusi i greške (bagovi), pa se on uspori - poredi fizioterapeut.

I za hronični išijas važi da je svako od nas drugačiji, tako da nema šablona u vežbanju. Nekome više odgovara da jača leđne mišiće, nekome trbušne mišiće.

Za jačanje trbušnih mišića

Jedna od vežbi za trbušnjake je ležeći položaj sa podignutim stopalima i kolenima iznad zemlje pod uglom od 90 stepeni, dok ruke treba da budu sa strane. Taj položaj uz pravilno disanje zadržite 30-60 sekundi. Radite 2-4 serije, u zavisnosti od težine stanja išijalgije.

trbusnjaci-shutterstock-552456949.jpg
Shutterstock 
nema potrebe da odižete glavu, dovoljno je samo nogefoto: Shutterstock

Za jačanje leđnih mišića

Vežba za jačanje leđnih mišića, u zavisnosti koji je mišić na leđima slabiji, jača se tako što ležeći na podlozi sa ispruženim nogama dajemo potisak desnom nogom u pod (gurajte kao da pokušavate da probijete podlogu) za jačanje levih leđnih mišića i levom nogom potisak u pod za jačanje desnih leđnih mišića. Uradite vežbu 10-20 puta, pa napravite pauzu od jednog minuta. Radite 2-4 serije dnevno, 3-6 puta nedeljno.

joga-shutterstock-1493396342.jpg
Shutterstock 
desnom nogom upirite u pod, kao da želite da ga probijete, za jačanje levih leđnih mišića i obrnutofoto: Shutterstock

- Naglašavam ponovo da je veoma važna aktivacija neuromišićnog sistema manuelnim fizikalnim terapijama da bi serešili uzroci. Sve ostalo je samo trenutno olakšanje i održavanje - poručuje fizioterapeut.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.