Zaboravljene mekinje pomažu da se snizi holesterol i šećer: Nutricionista otkriva kako ih je najbolje jesti
Foto: Privatna ahriva, Shutterstock

dijana radetić

Zaboravljene mekinje pomažu da se snizi holesterol i šećer: Nutricionista otkriva kako ih je najbolje jesti

Saveti stručnjaka -

Mekinje su spoljni tvrdi sloj celih zrna žitarica kao što su pšenica, pirinač, ovas i raž.

Cela zrna žitarica se sastoje od tri jestiva sloja, mekinja, endosperma i klica. Sloj mekinja se uklanja tokom rafinisanja kako bi zrna dobila glatkiju teksturu i kako bi se produžio njihov vek trajanja, kaže za naš portal nutricionista dijetetičar Dijana Radetić.

- Bogat su izvor esencijalnih hranljivih materija, posebno vlakana, ali i antioksidanata, vitamina i minerala koji su korisni za zdravlje i učestvuju u sprečavanju nastanka hroničnih bolesti - objašnjava.

Pšenične mekinje

Pšenične mekinje su bogate nerastvorljivim vlaknima, koja uvećavaju stolicu i pomažu da hrana brzo prođe kroz želudac i creva. Ove mekinje sadrže i prebiotička vlakna koja mogu da podstaknu rast bifidobakterije, zdrave bakterije koja se nalazi u vašim crevima.

 pšenične mekinje sadrže i prebiotička vlakna
pšenične mekinje sadrže i prebiotička vlaknafoto: Shutterstock

Ovsene i ječmene

Ovsene i ječmene mekinje pored nerastvorljivih vlakana predstavljaju odličan izvor i rastvorljivih vlakana.

- Ova vlakna uz pomoć vode bubre i spajaju se u želatinoznu masu koja za sebe veže štetne materije, kao što je recimo holesterol i glukoza, te tako pomažu kod sniženja visokog nivoa holesterola i šećera u krvi i sprečavaju nastanak srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 - sugeriše naša sagovornica.

Unos adekvatne količine mekinja može da pomogne u i smanjenju rizika od određenih vrsta karcinoma, kao i kod mršavljenja.

pomažu kod sniženja visokog nivoa holesterola i šećera u krvi
pomažu kod sniženja visokog nivoa holesterola i šećera u krvifoto: Shutterstock

Kako ih uvrstiti u ishranu

Dodajte ih u jogurt, smuti, tokom pripreme testa za peciva ili hleb, koristite za zgušćavanje jela, pa čak i prepremu nekih kolača gde možete da zamenite jedan manji deo brašna mekinjama, savetuje naša sagovornica.

Da li mogu da smetaju nekome

Fitinska kiselina iz mekinja, međutim, koju neki nazivaju "antinutrijentom", može da ometa apsorpciju određenih hranljivih materija.

- Mekinje takođe imaju fruktane, koji mogu da izazovu simptome kod ljudi sa sindromom iritabilnog creva. Iako pšenične mekinje imaju mnoge potencijalne zdravstvene prednosti, zbog prisustva glutena takođe mogu da smetaju osobama koje su osetljive na njega - kaže Dijana i otkriva da je pravilo da se pije dosta tečnosti dok se postepeno uvećava unos vlakana, jer nedostatak tečnosti može da dovede do zatvora.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track