Zaboravljene mekinje pomažu da se snizi holesterol i šećer: Nutricionista otkriva kako ih je najbolje jesti
Mekinje su spoljni tvrdi sloj celih zrna žitarica kao što su pšenica, pirinač, ovas i raž.
Cela zrna žitarica se sastoje od tri jestiva sloja, mekinja, endosperma i klica. Sloj mekinja se uklanja tokom rafinisanja kako bi zrna dobila glatkiju teksturu i kako bi se produžio njihov vek trajanja, kaže za naš portal nutricionista dijetetičar Dijana Radetić.
Pšenične mekinje
Pšenične mekinje su bogate nerastvorljivim vlaknima, koja uvećavaju stolicu i pomažu da hrana brzo prođe kroz želudac i creva. Ove mekinje sadrže i prebiotička vlakna koja mogu da podstaknu rast bifidobakterije, zdrave bakterije koja se nalazi u vašim crevima.
Ovsene i ječmene
Ovsene i ječmene mekinje pored nerastvorljivih vlakana predstavljaju odličan izvor i rastvorljivih vlakana.
Unos adekvatne količine mekinja može da pomogne u i smanjenju rizika od određenih vrsta karcinoma, kao i kod mršavljenja.
Da li mogu da smetaju nekome
Fitinska kiselina iz mekinja, međutim, koju neki nazivaju "antinutrijentom", može da ometa apsorpciju određenih hranljivih materija.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Sočivo je bogato proteinima i vlaknima: Čuva zdravlje srce, poboljšava varenje i stabilizuje šećer u krvi