Kako temperature počinju da padaju, jesen donosi specifične izazove za srčane bolesnike. Nagle promene vremena, posebno nagla zahlađenja, mogu značajno da utiču na kardiovaskularni sistem, objašnjava poznati kardiolog.

Ukoliko u roku od nekoliko dana temperatura padne za 10-15 stepeni, krvni sudovi se stegnu, a pritisak raste. Organizam se brani od hladnoće tako što steže krvne sudove i to može da izazove skokove pritiska, kaže za naš portal kardiolog prim. dr Živan Dimitrijević.

Posebno su ugroženi oni čiji je pritisak nestabilan, a prema rečima kardiologa, najveći problemi nastaju kod osoba koje su fizički nepripremljene i psihološki osetljive.

- Neurotičari, kako ih stariji lekari nazivaju, odnosno osobe koje se lako iznerviraju, često reaguju burnije na promene vremena. Kod njih dolazi do značajnijih oscilacija pritiska koji s naglim zahlađenjem može da skoči i na 180 - objašnjava doktor.

vezbe-disanja-shutterstock-2363000187.jpg
Shutterstock 
fizička neaktivnost i stres pogoršavaju simptomefoto: Shutterstock

Osobe koje su fizički aktivne bolje podnose promene vremena, jer kretanje ne utiče samo na mišiće, već i na regulaciju pritiska.

Iz toplog u hladno

Kada je reč o ekstremnim vremenskim uslovima, srce ne voli ni preteranu hladnoću ni velike vrućine.

- Ekstremi ne prijaju srcu, ali čini se da toplota manje opterećuje organizam. Nagla promena temperature, bilo da je reč o ulasku u previše ohlađenu prostoriju leti (zato klime nisu dobre) ili izlasku na hladan vazduh zimi, može da dovede do refleksnog sužavanja krvnih sudova, što povećava pritisak i opterećuje srčani mišić - kaže on i podseća da iz istog razloga srce može da stane onima koji (leti) skoče u ledenu vodu.

Doze lekova u jesen i proleće

Svake jeseni, posebno krajem septembra, lekari primećuju porast pacijenata koji se žale na povišen pritisak, dodaje.

shutterstock-563773741.jpg
Shuterstock 
posetite lekara ako burno reagujete na nagla zahlađenjafoto: Shuterstock

- Tokom jeseni povećavamo doze lekova kod pacijenata sa hipertenzijom, dok u proleće te iste doze smanjujemo. Ovo je ciklični proces povezan sa promenama temperature.

Ko je posebno ugrožen?

Svima koji imaju problema sa pritiskom kardiolog savetuje da redovno prate svoje stanje, a stariji pacijenti bi trebalo da izbegavaju veće fizičke napore dok se organizam ne prilagodi smeni godišnjih doba, što traje nekolkiko nedelja.

- Promene vremena mogu da potenciraju aritmije kod pacijenata koji već imaju srčane tegobe, a posebno su ugroženi oni sa srčanom slabošću. Za ove pacijente svakodnevne aktivnosti su u redu, ali treba izbegavati preterane napore - upozorava.

Ukoliko primetite da s jeseni ne možete da se skoncentišete, da su vam misli konfuzne, a da vam pritisak skače, obevezno posetite lekara.

srce-shutterstock-2447162475.jpg
Shutterstock 
Promene vremena mogu da potenciraju aritmijefoto: Shutterstock

- Pacijent uglavnom zna šta mu je, lekari samo treba ga pažljivo saslušaju. Često je i sam taj razgovor lekovit i rasterćujuć. Kada nakon jednog takvog razgovora ponovo izmerimo pritisak, on je obično za 20 jedinca niži- poručuje naš sagovornik.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.