Jetra je "laboratorija" našeg tela koje je zadužena za detoksikaciju, odnosno oslobađanje organizma od štetinih toksina. Alkohol, nepravilna ishrana bogata mastima, konzervansima i aditivima može da ošteti jetru, ali i pojedini lekovi. Srećom, jetra je organ koji se regeneriše, a u tome mogu da joj pognu biljke koje imaju hepato-protektivno dejstvo.
Čaj za bolji rad jetre
Sastojci:
Priprema:
Cela biljna mešavina se izruči u litar ključale vode, odmah skloni sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji dva sata. Potom se procedi i pije u toku dana po 2 dl, dok se sve ne potroši.
![zova je jedan od sastojaka](/data/images/2024/06/06/16/3900992_caj-od-zove-shutterstock-1781614745_ff.jpg?ver=1717684939)
Upotreba:
U svaku drugu šolju čaja, ako niste alergični, sipajte ravnu kašičicu polenovog praha.
Ovaj čaj treba piti 10 dana, pa napraviti pauzu od pet dana. U tom periodu pijte čaj od crvenog šipurka, koji se spravlja tako što se jedna puna kašičica popari sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji pola sata, procedi i pije tri puta na dan.
Posle ovoga, pijte 10 dana prvi čaj.
Upozoravajući simptomi
Simptomi koji mogu da ukazuju na to da jetra ipak ne radi kako treba mogu da uključuju hroničan umor i osećaj iscrpljenosti, žutu kožu i beonjače, bol ili nelagodnost u stomaku, gubitak apetita i mučninu, tamnu boju urina, svetlu stolicu, oticanje nogu i gležnjeva, hronični svrab kože, lako stvaranje modrica, kao i probleme sa koncentracijom ili promene raspoloženja.
Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se posavetujte sa lekarom.
Pripremila: N.L.
Izvor: Knjiga Čarobnjaci bilja/Zdravlje.kurir.rs
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)