Čaj za bolji rad jetre: Očistite nakupljene toksine moćnom biljnom mešavinom
Foto: Shutterstock

fitoterapija

Čaj za bolji rad jetre: Očistite nakupljene toksine moćnom biljnom mešavinom

Zdravlje iz Prirode -

Kada sednete da uživate u različitim gurmanlucima, pomislite na vašu jetru, koja mora da se izbori sa svim masnim i kaloričnim sastojcima. Ukoliko često unosite takvu hranu, jetra postaje sve opterećenija, a tokom vremena polako “posustaje”.

Jetra je "laboratorija" našeg tela koje je zadužena za detoksikaciju, odnosno oslobađanje organizma od štetinih toksina. Alkohol, nepravilna ishrana bogata mastima, konzervansima i aditivima može da ošteti jetru, ali i pojedini lekovi. Srećom, jetra je organ koji se regeneriše, a u tome mogu da joj pognu biljke koje imaju hepato-protektivno dejstvo.

Čaj za bolji rad jetre

Sastojci:

  • kašika pitome nane (list)
  • kašika zove (cvet)
  • kašika vodopije, tj. cikorije (koren)
  • kašika oraha (list)
  • kašika šimšira (list)

Priprema:

Cela biljna mešavina se izruči u litar ključale vode, odmah skloni sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji dva sata. Potom se procedi i pije u toku dana po 2 dl, dok se sve ne potroši.

zova je jedan od sastojaka
zova je jedan od sastojakafoto: Shutterstock

Upotreba:

U svaku drugu šolju čaja, ako niste alergični, sipajte ravnu kašičicu polenovog praha.

Ovaj čaj treba piti 10 dana, pa napraviti pauzu od pet dana. U tom periodu pijte čaj od crvenog šipurka, koji se spravlja tako što se jedna puna kašičica popari sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji pola sata, procedi i pije tri puta na dan.

Posle ovoga, pijte 10 dana prvi čaj.

Upozoravajući simptomi

Simptomi koji mogu da ukazuju na to da jetra ipak ne radi kako treba mogu da uključuju hroničan umor i osećaj iscrpljenosti, žutu kožu i beonjače, bol ili nelagodnost u stomaku, gubitak apetita i mučninu, tamnu boju urina, svetlu stolicu, oticanje nogu i gležnjeva, hronični svrab kože, lako stvaranje modrica, kao i probleme sa koncentracijom ili promene raspoloženja.

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga Čarobnjaci bilja/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track