5 prirodnih antihistaminika koji ublažavaju simptome alergija: Od vitamina C do ananasa
Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 prirodnih antihistaminika koji ublažavaju simptome alergija: Od vitamina C do ananasa

Zdravlje iz Prirode -

Sezonske alergije znaju da budu vrlo dosadne. Uobičajeno se pod kontrolom drže antihistaminicima, ali i određena hrana i nutrijenti biljnog porekla takođe mogu na sličan način da blokiraju efekte histamina.

Alergije su imuni odgovor na inače bezopasnu supstancu. Ova supstanca - bilo da je u pitanju polen, životinjska dlaka ili prašina - dolazi u kontakt sa ćelijama u sluzokoži nosa, usta, grla i pluća. Kod osobe sa alergijom, ovo na kraju izaziva oslobađanje hemikalije zvane histamin.

Histamin je deo imunog sistema i izaziva simptome povezane sa alergijama, kao što su kijanje, svrab očiju, curenje nosa i osećaj pritiska u sinusima. Antihistaminici deluju tako što blokiraju aktivnost histamina kako bi zaustavili alergijsku reakciju.

Osim lekova koji se mogu kupiti bez recepta, i određena hrana i nutrijenti biljnog porekla mogu na sličan način da blokiraju efekte histamina. Sledi spisak od pet najdelotvornijih i najispitivanijih.

Vitamin C

Vitamin C spada u grupu rastvorljivih u vodi, a nalazi se u hrani biljnog porekla kao što su citrusi, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće. Ima nekoliko funkcija, kao što je sposobnost da pomogne kod zarastanja rana, kao i kod infekcija.

Pregled istraživanja iz 2023. Pouzdani izvor otkriva da takođe može da pomogne u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa, kao što su svrab i kijanje.

suplemente uzimajte samo po preporuci lekara
suplemente uzimajte samo po preporuci lekarafoto: Profimedia

Vitamin C se takođe može uzimati u obliku suplemenata. Lekar ih može predložiti ako imate nedostatak ovog vitamina i ne unosite ga dovoljno kroz ishranu.

Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu da pomognu u održavanju dobrih bakterija u crevima. Mogu se naći u nekoliko namirnica, kao što su:

  • kiseli kupus
  • jogurt
  • tempeh (fermentisani proizvod od soje)
  • pavlaka
  • kombuha
i kefir je bogat izvor probiotika
i kefir je bogat izvor probiotikafoto: Profimedia

Pregled istraživanja iz 2021. Pouzdani izvor sugeriše da probiotici takođe mogu da pomognu u smanjenju i prevenciji simptoma alergije, kao i smanjenju simptoma astme i atopijskog dermatitisa.

Ukoliko patite od sezonskih alergija, razmislite o dodavanju više namirnica bogatih probioticima u svoju ishranu.

Kopriva

Kopriva je poreklom iz Azije i zapadne i severne Afrike, a vrlo je zastupljana i kod nas. Između ostalog, smatra se prirodnim antihistaminikom. Starija studija iz 2009. godine otkriva da kopriva može da dovede do smanjenja simptoma alergije.

koprivu je jednostavno uzimati putem čaja
koprivu je jednostavno uzimati putem čajafoto: Shutterstock

Međutim, studija iz 2017. godine naglašava da ova biljka ima sličan efekat kao i placebo. Istraživači napominju da su potrebna dalja ispitivanja da bi se utvrdilo da li je biljka efikasna.

Koprivu možete naći u kapsulama ili kao čaj u prodavnicama zdrave hrane.

Kvercetin

Kvercetin je antioksidans koji se prirodno nalazi u luku (crnom i belom), jabukama, grejpfrutu, bamiji i drugim biljkama.

Studija iz 2022. godine pokazala je da može da deluje i kao antihistaminik i da može efikasno da smanji simptome alergije.

kvercetina ima u svim vrstama luka
kvercetina ima u svim vrstama lukafoto: Profimedia

Ovaj antioksidans možete nabaviti kao dodatak ishrani, ili jednostavno uvrstiti više namirnica bogatih kvercetinom u svoju ishranu, što je bolja opcija.

Ananas

U ananasu se nalazi enzim bromelain, ali ga možete naći i u obliku suplemenata. Poznato je da je efikasan u lečenju respiratornih tegoba i zapaljenja povezanih sa alergijama.

U ananasu se nalazi korisni enzim bromelain
U ananasu se nalazi korisni enzim bromelainfoto: Shutterstock

Analiza iz 2023. pokazala je da bromelain može da bude efikasan protiv sinusitisa uzrokovanih alergijama ili prehladom.

Stručnjaci preporučuju da bromelain unosite kroz ananas, a ne uzimanjem suplemenata.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthline.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track