Čaj od đumbira pomaže kod mučnine: Neutrališe osećaj nelagode u želucu i čuva zdravlje

U slučaju da osećate mučninu, pomoći će vam čaj od đumbira koji neutrališe osećaj nelagode u želucu i doprinosi celokupnom zdravlju organizma.

Shutterstock

Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema sa jutarnjim mučninama, naravno uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Jedno istraživanje otkriva da đumbir deluje kao i dimenhidrinat, aktivni sastojak lekova protiv mučnine.

Kako se pravi čaj od đumbira? 

Potrebno je

* 2 komada đumbira 5 cm debljine

* 1/2 l vode

* med

* limun

Priprema

Stavite oljušteni đumbir u pola litra provrele vode i kuvajte ga na laganoj vatri 20 minuta.
Čaj procedite i po želji dodajte med i limun.

Shutterstock  Istraživanje je otkrilo da đumbir deluje kao i dimenhidrinat, aktivni sastojak lekova protiv mučnine.

Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu povećavanjem pH vrednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestanost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuje mučnina i povraćanje.

Ko ne sme da konzumira đumbir?

Zbog njegove antikoagulantne prirode, svako ko uzima lekove za razređivanje krvi, poput aspirina ili antitrombocitnu terapiju za zdravlje srca, takođe bi trebalo da bude obazriv.

Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, pa uzimanje đumbira zajedno sa lekovima koji takođe usporavaju zgrušavanje može povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.