Kako ubrzati proces začeća? Naš čuveni ginekolog ima odgovor za mlade parove
Foto: Shutterstock

što pre do bebe

Kako ubrzati proces začeća? Naš čuveni ginekolog ima odgovor za mlade parove

Zdravlje žena -

Za mnoge mlade parove, želja za proširenjem porodice donosi uzbuđenje i pitanja o tome kako ubrzati proces začeća. Prvi korak je promena životnih navika, kaže doc. dr sci med Radomir Aničić.

Kako ubrzati proces začeća je često pitanje koje postavljaju mladi parovi kada se odluče da se ostvare kao roditelji, a odgovor na Instagramu daje doc. dr sci med Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik Odeljenja konzervativne ginekologije u GAK Narodni Front i docent na Medicinskom fakultetu.

- Prva stvar koja se preporučuje jeste da se odreknu štetnih navika, a to pre svega mislim na konzumaciju alkohola i duvana, kao i da se posvete zdravijem načinu ishrane i da pojačaju unos vitamina i minerala - navodi doktor.

Pratite ovulaciju

Ono što takođe mogu da učine jeste da, ako je reč o ženama, uoče kada imaju ovulaciju.

U vreme ovulacije treba planirati odnose
U vreme ovulacije treba planirati odnosefoto: Shutterstock

- Ovulacija je inače 13, 14. dana normalnog menstrualnog ciklusa, ali kako žena to može da uoči? Na taj način što meri bazalnu temperaturu koja pri ovulaciji treba da skoči, prati cervikalnu sluz koja se menja, a takođe mogu da kupe i kućni test za ovulaciju. U vreme ovulacije treba planirati odnose - savetuje dr Aničić.

Kada se obratiti ginekologu?

Ukoliko ste tokom 12 meseci pokušavali da ostanete u drugom stanju, a to se nije desilo, onda je vreme da se obrate ginekologu koji će vas i vašeg partnera uputiti na dalje testove.

- Ukoliko planirate trudnoću, obavezno sve javite vašem ginekologu - poručuje doc. dr sci med Radomir Aničić.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track