5 namirnica koje sprečavaju upale: Neka se redovno nađu na vašem meniju
U poslednje vreme dosta se priča o antiupalnoj ishrani, s obzirom na to da je hronična upala izvor različitih bolesti i zdravstvenih problema. U nastavku vam donosimo pet namirnica oko kojih su se stručnjaci saglasili da imaju antiupalno dejstvo.
Antiupalna ishrana se fokusira na namirnice koje smanjuju upale u telu, čime pomaže u prevenciji i ublažavanju hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i artritisa. Ova ishrana uključuje voće, povrće, integralne žitarice, zdrave masti i proteine iz ribe i mahunarki. S druge strane treba izbegavati prerađene namirnice, rafinisane šećere i zasićene masti. Sledi top pet antiupalnih namirnica.
Bademi
Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala, antioksidansa i omega 3 masnih kiselina. Ovi orašasti plodovi su vaš saveznik u slučaju problema sa srcem, kožom, pa čak i kod anksioznosti. Tunjevina, losos, sardina ili skuša pružaju drugu vrstu antiupalnih omega 3 kiselina, koja je komplementarna onoj u orašastim plodovima.
Heljda
Helda je nova kinoa. Bogata je vlaknima, antioksidansima, biljnim proteinima i nema glutena. Vlakna nam omogućavaju da "hranimo" dobre bakterije u crevima, koje zatim pomažu u borbi protiv upala.
Crna čokolada
Čokolada je dobra za vaše zdravlje, sve dok birate one bogate kakaom (85 odsto), a ne mlečne. Naime, kakao je odgovoran za njene koristi, a ovo prehrambeno je jedan od najbogatijih izvora antioksidansa u biljnom svetu, kao i minerala, vlakna i teobromina, antiupalne supstance. Nasuprot tome, mlečne ili bele čokolade imaju previše šećera i mogu da izazovu upalu.
Prenela: N.R.
Izvor:Ljepotaizdravlje.ba/Zdravlje.Kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu