Antiupalna ishrana se fokusira na namirnice koje smanjuju upale u telu, čime pomaže u prevenciji i ublažavanju hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i artritisa. Ova ishrana uključuje voće, povrće, integralne žitarice, zdrave masti i proteine iz ribe i mahunarki. S druge strane treba izbegavati prerađene namirnice, rafinisane šećere i zasićene masti. Sledi top pet antiupalnih namirnica.
Bademi
Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala, antioksidansa i omega 3 masnih kiselina. Ovi orašasti plodovi su vaš saveznik u slučaju problema sa srcem, kožom, pa čak i kod anksioznosti. Tunjevina, losos, sardina ili skuša pružaju drugu vrstu antiupalnih omega 3 kiselina, koja je komplementarna onoj u orašastim plodovima.
![bademi, kao i ostali orašasti plodovi, obiluju omega 3 kiselinama](/data/images/2024/02/08/15/3811792_orasasti-plodovi-shutterstock-1041262999_ff.jpg?ver=1717831984)
Borovnice
Ovi mali plodovi, poput jagoda, malina, crvenih ribizli i svih bobica uopšte, prepuni su antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ovaj stres na ćelijskom nivou ubrzava starenje i izaziva upalne reakcije.
![borovnice usporavaju starenje](/data/images/2024/06/04/12/3899334_shutterstock-507475756_ff.jpg?ver=1717834423)
Heljda
Helda je nova kinoa. Bogata je vlaknima, antioksidansima, biljnim proteinima i nema glutena. Vlakna nam omogućavaju da "hranimo" dobre bakterije u crevima, koje zatim pomažu u borbi protiv upala.
![heljda je bogata vlaknima i antioksidansima](/data/images/2017/11/05/12/1319265_profimedia0102178427_ff.jpg?ver=1717834487)
Kefir
Ovo fermentisano piće sadrži prirodne probiotike koji imaju više korisnih efekata na zdravlje: regulišu probavu, jačaju imunitet, prijatelj su kože, čuvaju mentalno zdravlje. Kada je crevna flora poremećena, moguće posledice su propustljivost creva i prolazak endotoksina u krv, što može da izazove upalne reakcije.
![kefir](/data/images/2023/12/29/14/3769146_kefir-shutterstock-2283628069_ff.jpg?ver=1717169306)
Crna čokolada
Čokolada je dobra za vaše zdravlje, sve dok birate one bogate kakaom (85 odsto), a ne mlečne. Naime, kakao je odgovoran za njene koristi, a ovo prehrambeno je jedan od najbogatijih izvora antioksidansa u biljnom svetu, kao i minerala, vlakna i teobromina, antiupalne supstance. Nasuprot tome, mlečne ili bele čokolade imaju previše šećera i mogu da izazovu upalu.
![čokolada](/data/images/2019/05/10/20/1846967_profimedia0429990397_ff.jpg?ver=1717169344)
Prenela: N.R.
Izvor:Ljepotaizdravlje.ba/Zdravlje.Kurir.rs
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)