Na koje probleme ukazuju žuti nokti: Ako ne pomognu prirodna rešenja, obavezno se javite se lekaru
Foto: Shutterstock

slušajte svoje telo

Na koje probleme ukazuju žuti nokti: Ako ne pomognu prirodna rešenja, obavezno se javite se lekaru

Zdravlje -

Nokti koji su požuteli zbog laka ili koršćenja jakih proizvoda izrašće zdravi i bez dodatne prebojenosti. Međutim, ako novi deo nokta koji je izrastao ostane žut, možda se u vašem organizmu dešava nešto drugo što zahteva posetu lekaru.

Nokti vam mogu reći mnogo o zdravlju. Kada promene boju, to obično znači da imate infekciju, gljivicu, ili alergijsku reakciju. Žuti nokti najčećše mogu biti znak nedostatka vitamina i minerala, pa uvođenje multivitaminskog dodatka može rešiti problem.

Povremeno nokti mogu da požute kao simptom nečeg ozbiljnijeg, kao što je:

U retkim situacijama, žuti nokti mogu ukazivati na prisustvo raka kože.

Najčešće nokti menjaju boju zbog infekcije koju imate ili proizvoda koji ste koristili
Najčešće nokti menjaju boju zbog infekcije koju imate ili proizvoda koji ste koristilifoto: Profimedia

Kako se otarasiti žutih noktiju?

Tretman žutih noktiju zavisiće od uzroka. Najčešće nokti menjaju boju zbog infekcije koju imate ili proizvoda koji ste koristili. Kućni tretmani mogu da pomognu da se rešite žute boje na noktima. Međutim, važno je imati na umu da ovi tretmani ne moraju uvek da budu 100 odsto efikasni, pa posetite lekara ako ne dođe do poboljšanja.

  • Ulje čajevca

Ako su vam nokti promenili boju zbog bakterijske infekcije ili gljivice, ulje čajevca je jednostavan tretman koji možete isprobati. Pomešajte kap ili dve ulja čajevca sa baznim uljem kao što je maslinovo ulje, kokosovo ulje ili ulje jojobe, i nanesite mešavinu na zahvaćeni nokat. Studija je pokazala da ulje čajevca može efikasno zaustaviti rast uobičajenih sojeva gljivica na noktima.

  • Soda bikarbona

Gljive mogu da rastu samo u okruženju gde je pH nivo kiseo. Potapanje stopala ili prstiju u vruću vodu pomešanu sa sodom bikarbonom može sprečiti širenje gljivica. Soda bikarbona stvara alkalno okruženje i tokom nekolikovica, što ga čini odličnim tretmanom ako niste sigurni šta uzrokuje da vaši nokti postanu žuti. Slično korišćenju ulja čajevca, ulje origana treba pomešati sa baznim uljem pre nego što se nanese lokalno na zahvaćeni nokat.

Potapanje stopala ili prstiju u vruću vodu pomešanu sa sodom bikarbonom može sprečiti širenje gljivica
Potapanje stopala ili prstiju u vruću vodu pomešanu sa sodom bikarbonom može sprečiti širenje gljivicafoto: Shutterstock
  • Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid ima "oksidativne" sposobnosti, što ga čini dobrim sredstvom za uklanjanje mrlja. Ovo je odličan tretman za nokte obojene upotrebom različitih prozvoda nakon kojih oni promene boju.

Boja iz tamnog laka za nokte može da prodre u nokte, nakon čega oni izmene boju. Hidrogen peroksid prodire duboko u nokat i posvjetljuje boju, slično načinu na koji izbjeljivač uklanja boju sa kose.

Pomešajte hidrogen peroksid sa toplom vodu i natapajte noktiju. Za još bolje rezultate možete dodati i malo sode bikarbone.

  • Vitamin E

Poznato je da vitamin E pomaže ćelijama da zadrže vlagu. Vaša koža, kosa i nokti izgledaće vitalnije kada imate dovoljno vitamina E koji je takođe proučavan kao uspešan tretman za sindrom žutih noktiju. Pošto vitamin E stimuliše zdrav rast noktiju, može se primenjivati lokalno ili uzimati oralno kako bi vaši nokti brže izrasli.

Sprečavanje pojave žutih noktiju

Promenu boje noktiju možete sprečiti ako vodite računa o higijeni noktiju. Budite oprezni kada birate salone u kojima ćete raditi manikir i pedikir. Ovde je higijena presudna, jer u suprotnom to mogu biti mesta na kojima možete dobiti gljivične infekcije. Važno je da saloni za svaki tretman kosite čist ili novi komplet za manikir.

Budite oprezni kada birate salone u kojima ćete raditi manikir i pedikir
Budite oprezni kada birate salone u kojima ćete raditi manikir i pedikirfoto: Profimedia

Takođe, nemojte koristiti odstranjivač laka za nokte više od jednom nedeljno, i koristite sredstvo za uklanjanje laka koje je manje grubo (proizvodi koji ne sadrže aceton).

Vodite računa o pravilnoj i redovnoj nezi noktiju. Koristite četkice za čišćenje, a stopala često izlažite svežem vazduhu kako biste izbegli infekcije noktiju na nogama kao što je atletsko stopalo.

U kojim slučajevima treba da se javite lekaru?

Ako se nakon pokušaja lečenja žutih noktiju kod kuće ne primetite poboljšanje na noktima, tokom 10 dana do dve nedelje, obavezno se javite lekaru. On vas može poslati na testove koji će utvrditi da li su vaši žuti nokti uzrokovani gljivicama, bakterijama ili nečim ozbiljnijim.

Ako se na noktu pojave nove tamno obojene pruge, odmah se obratite lekaru ili dermatologu.

Prenela: O.M.

(izvor: Healthline.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track