Svaki dan popijte čašu ovog napitka: Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Foto: Profimedia

Studija pokazala

Svaki dan popijte čašu ovog napitka: Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Zdravlje -

Konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod žena u menopauzi, pokazalo je istraživanje američkog Univerziteta Pen stejt.

Naime, organizam pretvara nitrat u azotni oksid, koji opušta i širi krvne sudove, poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni pritisak. U menopauzi telo drastično smanjuje proizvodnju estrogena, koji, između ostalog, održava nivo ovog oksida.

Tri velike cvekle

  • Za potrebe studije, tim istraživača testirao je kako sok od cvekle utiče na zdravlje krvnih sudova u menopauzi kod 24 žene u 50-im i 60-im godinama.
  • Prvo je testiran rad krvnih sudova ispitanica pre nego što su uzimale dve čaše soka od cvekle (70 ml) kao početnu dozu.
  • Zatim su pile jednu čašu koncentrovanog soka od cvekle svako jutro nedelju dana, pri čemu je svaka porcija sadržavala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.
  • Nakon nekoliko nedelja, zamoljene su da piju sok od cvekle iz kojeg je uklonjen nitrat. Zatim je još jednom ispitana njihova vaskularna funkcija.
  • Rezultati su pokazali da svakodnevno ispijanje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi kod ovih žena.

Rezultati su posebno važni za žene koje su ušle u menopauzu budući da uobičajeni tretmani poput hormonske supstitucione terapije mogu sa sobom da nose određene rizike, kao što je moždani udar.

sok od cvekle, posebno koristan u menopauzi
sok od cvekle, posebno koristan u menopauzifoto: Shutterstock

Takođe, istraživanje je važno jer sa menopauzom raste i rizik od srčanih oboljenja. Žene se, naime, nakon smanjenja nivoa estrogena, po stepenu ovog rizika izjednačavaju sa muškarcima.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Nitrati se često dodaju hrani - kao što su prerađeni suhomesnati proizvodi, ali imaju potencijal da povećaju rizik od raka. Međutim, nitrati dobijeni iz biljaka imaju kardiovaskularne prednosti, jer ljudsko telo može da ih pretvori u azotni oksid, što ne može da uradi sa nitratom koji se dodaje mesu.

Povrće dobija nitrate iz zemlje u kojoj se gaji. Njima je posebno bogato zeleno lisnato povrće poput spanaća ili rukole, kao i cvekla, celer i šargarepa.

Istraživanja sugerišu da redovna upotreba ovih namirnica može da pomogne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu "Frontiers in Nutrition".

Prenela: N.R.

Izvor: Newsweek.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track