Piće koje konzumiraju milioni ljudi širom sveta, mahom mladi, može da izazove gubitak kose, upozoravaju lekari, i to nije sve...

Konzumiranje nekoliko energetskih pića nedeljno može da poveća rizik od ćelavosti, kaže dr Abdulaziz Balvi.

- Krive su određene hemikalije u energetskim pićima. Kada se uzimaju u prevelikoj količini, pojedini elementi kao što su kofein i selen mogu da postanu toksični. Selen i vitamin A su toksični za kosu kada se uzimaju u velikim dozama, a takođe mogu da izazovu alopeciju, odnosno opadanje kose - objasnio je on.

Pojedina energetska pića mogu da sadrže 113 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, 100 odsto selena i do 150 miligrama kofeina, što je skoro duplo više od šoljice crne kafe.

Rizik i od drugih stanja

Prekomerno uživanje u ovim napicima povezano je sa povećanjem kateholamina, odnosno hormona stresa, dodaje lekar.

energetska-pica-shutterstock-1715883304.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Energetski proizvodi se smatraju faktorom rizika za dijabetes i metaboličke bolesti. Sva slatka pića koja sadrže kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, visokofruktozni kukuruzni sirup, med, laktozu, sladni sirup, maltozu, melasu, sirovi šećer i saharozu u takođe problematična - navodi dr Balvi i upozorava:

- Previše zaslađeni napici povezani su sa nizom zdravstvenih problema kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, disfunkcija bubrega, nealkoholna ciroza jetre, karijes, artritis i giht.

Ranije studije

Studija objavljena u časopisu "Nutrients" 2023. godine otkrila je vezu između napitaka zaslađenih šećerom, uključujući energetska pića, i gubitka kose kod muškaraca. Utvrđeno je da su muškarci između 18 i 45 godina izloženi većem riziku od ćelavosti ako redovno konzumiraju ove napitke.

Pripremila: N.L.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.kurir.rs