Voće je puno vitamina, vlakana i antioksidanata i idealno bi ga trebalo jesti svaki dan i nekoliko puta dnevno. Iako je bilo koja vrsta voća dobra i neophodna za zdraviju ishranu, određene vrste mogu maksimalno povećati unos hranljivih materija.
Nutricionista Džejms Vikers izdvojio je tri vrste voća koje treba da jedemo svaki dan, nutritivno su veoma zdrave i hranljive i mogu značajno da obogate ishranu.
Maline
Kao prvu, veoma zdravu i nutritivno bogatu namirnicu, nutricionista je izdvojio maline.
Banane
Banane su omiljeno voće koje je dobar izvor pektina, rastvorljivih vlakana neophodnih za zdravlje creva.
Takođe, skrob u bananama ima prebiotički efekat koji može da stimuliše rast dobrih bakterija u crevima. Pored vlakana, banane su poznate i po drugim hranljivim sastojcima.
Šljive
Poslednje voće koje bi, prema rečima nutricioniste, trebalo da jedemo često su šljive.
Osim toga, nutricionista ističe da su šljive voće koje sadrži malo šećera, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele da bolje kontrolišu nivo šećera u krvi.
Prenela: N.R.
Izvori: Index.hr / zdravlje.kurir.rs