Top 3 namirnice koje bi trebalo jesti svakog dana: Da sve pršti od vitamina

Shutterstock

Voće je puno vitamina, vlakana i antioksidanata i idealno bi ga trebalo jesti svaki dan i nekoliko puta dnevno. Iako je bilo koja vrsta voća dobra i neophodna za zdraviju ishranu, određene vrste mogu maksimalno povećati unos hranljivih materija.

Nutricionista Džejms Vikers izdvojio je tri vrste voća koje treba da jedemo svaki dan, nutritivno su veoma zdrave i hranljive i mogu značajno da obogate ishranu.

Maline

Kao prvu, veoma zdravu i nutritivno bogatu namirnicu, nutricionista je izdvojio maline.

- Malo ljudi to zna, ali maline su jedno od voća najbogatijih vlaknima koje možete jesti kao deo zdrave ishrane. Imaju odlična zaštitna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja, kao što su magnezijum, vitamin K i vitamin C, tvrdi nutricionista.

Međutim, ako maline nisu vaše omiljeno voće, možete izabrati i drugu vrstu bobičastog voća, kao što su jagode, kupine, borovnice ili crne ribizle.

Shutterstock 
Vickers preporučuje konzumiranje jedne šolje odabranog voća dnevno.foto: Shutterstock

Banane

Banane su omiljeno voće koje je dobar izvor pektina, rastvorljivih vlakana neophodnih za zdravlje creva.

Takođe, skrob u bananama ima prebiotički efekat koji može da stimuliše rast dobrih bakterija u crevima. Pored vlakana, banane su poznate i po drugim hranljivim sastojcima.

- Kada je reč o esencijalnim mikronutrijentima, banane takođe sadrže kalijum, koji može pomoći u održavanju zdravijeg krvnog pritiska i dobrog zdravlja srca, ističe Vikers.

Shutter 
Banane su omiljeno voće koje je dobar izvor pektina, rastvorljivih vlakana neophodnih za zdravlje creva.foto: Shutter

Šljive

Poslednje voće koje bi, prema rečima nutricioniste, trebalo da jedemo često su šljive.

Osim toga, nutricionista ističe da su šljive voće koje sadrži malo šećera, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele da bolje kontrolišu nivo šećera u krvi.

Thinkstock 
kontrolišu nivo šećera u krvi.foto: Thinkstock

- Sa visokom koncentracijom antioksidanata, dodavanje ovog voća u ishranu može pomoći telu da se bori protiv štetnih jedinjenja poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali su povezani sa zdravstvenim stanjima kao što sudijabetes i rak, aredovna konzumacija šljivabi mogla da smanji šanse za razvija bolest, ističe Vikers.

Prenela: N.R.

Izvori: Index.hr / zdravlje.kurir.rs