Ova hrana podstiče migrenu: Nutricionista otkriva kompletan spisak okidača

Shutterstock, Privatna Arhiva

Određene namirnice mogu da budu okidač za glavobolju, naročito za
migrenu. Šta da izbegavamo ako nas muči migrena, pitali smo Jovanu Srejić Ferluga, nutricionistu - dijetetičara.

Masni, stari sirevi

U siru se nalazi supstanca ti­ramin, za koju naučnici kažu da izaziva migrenu premda mehani­zam delovanja nije do kraja jasan. Jedno tumačenje je da on izaziva lučenje većih količina noriepine­frina u mozgu, a da kombinacija sa tiraminom izaziva glavobolje. Naročito treba izbegavati masne, stare sireve jakog mirisa.

Migrena je glavobolja koja ima svoju evoluciju s tendencijom spontane remisije u starijoj životnoj dobi. Priroda ove glavobolje je benigna po toku i ishodu, ali bitno može da promeni kvalitet života.

Alkohol

Crveno vino može biti povezano sa pojačanim migrenama, ali i pivo i belo vino mogu izazvati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu “Naučni izveštaji” ispitivali je zašto crveno vino izaziva glavobolju kod pojedinih ljudi i zaključili da je glavni krivac sadržaj flavonoida, tačnije kvrcetina i način na koji on utiče na metabolizam.

Profimedia 
foto: Profimedia

Aditivi

Aditivi u hrani, po­sebno konzervansi ili nitriti u viršlama, šunki, kobasica­ma, slanini i u mnogim dru­gim mesnim prerađevina­ma mogu da isprovociraju bol u glavi. Drugi aditiv koji se dijum-glutaminat ili E621). Ve­štački zaslađivači, kao što je aspartam, mogu takođe biti uzročnici glavobolja, a upravo brojni dijetalni sokovi, gricka­lice i niskokalorične poslastice sadrže aspartam. U grupu aditiva koji mogu uzrokovati glavobolje spadaju i veštačke boje. ­

Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga, kofein može pomoći bolju apsor­pciju lekova protiv bola, pa tako i lekova protiv glavobolje. No, visoke doze kofeina, na primer u energetskim pićima, mogu uzro­kovati razdražljivost, nesanicu, teskobu i migrene.

Banane, pasulj, citrusi...

Namirnice koje kod pojedinih osoba mogu biti uzročnici glavobolja jesu i: banane, pasulj, kukuruz, citrusi, fermentisani mlečni proizvodi, luk, paradajz, svi napici koji sadrže kofein i masna hrana.

foto: Profimedia

Hladna hrana

Veliki je rizik da ćete dobiti glavobolju ako toplo telo – na primer nakon vežbanja, „šokirate“ hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osetićete trenutnu bol u čelu koja će potra­jati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 odsto osoba koje pate od migrena osetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.