Kod gorušice pomažu bademi i đumbir: 4 jednostavna trika da izbegnete ovaj problem

Profimedia

Gorušica je vraćanje (refluks) želudačne kiseline u jednjak od koje pati više od 10 procenata ljudi u svetu, a ukoliko se ne shvati ozbiljno, a traje dugo, može da dođe do ozbiljnog oštećenja jednjaka.

Preteran unos masne, pržene, pohovane ili ljute hrane, velike količine alkohola, preskakanje obroka ili prejedanje, često uzrokuju gorušicu, u narodu poznatu i kao žgaravicu. Danas je Svetski dan digestivnog zdravlja, a statistike kažu da je gorušica najčešći digestivni problem.

Šta nije u redu

Refluks kiseline se ispoljava osećajem pečenja ili žarenja u gornjem delu digestivnog trakta, stezanjem i bolom iza grudne kosti i u gornjem delu želuca. Ponekad se širi sve do ždrela, a obično se javlja u prvom satu posle obroka.

Veliki obroci, isto kao i određene namirnice, mogu dovesti do neprijatnih simptoma. Veća je mogućnost da imate gorušicu ako ste trudni, ako imate prekomernu telesnu težinu ili ste pušač, ili ako imate poremećaj zvan hiatus hernia (kila). Neki lekovi, uključujući aspirin, određeni antibiotici i pojedini antidepresivi i sedativi mogu da pogoršaju stanje. Takođe, problem se javlja i zbog heliko bakterije, koja je najčešći uzročnik čira na želucu, ali i nerviranja i stresa.

Profimedia 
Pacijenti su najčešće srednje životne dobi od 20 do 60 godinafoto: Profimedia

Pacijenti su najčešće srednje životne dobi od 20 do 60 godina, mada brza hrana sa mnogo začina i kalorija može i kod mladih, čak i tinejdžera, da dovede do gorušice.

Lečenje

Bolest se leči takozvanim antacidima, lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Za uklanjanje simptoma pomoću antacida potrebno je dve nedelje. Međutim, pravilno lečenje podrazumeva i primenu takozvanih blokatora protonske pumpe, koji sprečavaju lučenje hlorovodonične kiseline u želucu. To su najmoćniji antisekretorski lekovi i uzimaju se od 20 do 40 mg ujutru ili uveče, ali ne na svoju ruku, već u dogovoru sa lekarom.

Profimedia 
Sedite i jedite polako, uživajte u svakom zalogajufoto: Profimedia

Moć prevencije

Prevencija je najbolji način borbe protiv vatre u grlu i uz nekoliko jednostavnih pravila možete da izbegnete ovaj neprijatan problem.

  • Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako, uživajte u svakom zalogaju, slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.
  • Izbegavajte ljutu hranu. Pojedine namirnice pojačavaju izlučivanje želudačne kiseline: citrusno voće, beli luk, gazirana pića, začinjena, masna hrana i hrana na bazi paradajza, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela, prvo prošetajte, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje i spavajte na višem uzglavlju (oko 25 stepeni).
  • Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može da potera kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš, jer tesna odeća takođe povećava pritisak na želudac. Žvaćite i gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vrati kiselinu nazad u želudac.
  • Ostavite pušenje. Duvanski dim takođe podstiče gorušicu, pa bi trebalo da zaboravite na cigarete. Pasivno udisanje dima je skoro podjednako loše, pa se zato klonite i zadimljenih prostorija.

Shutterstock 
dovoljno da pojedete tri do četiri badema svaki put kada osetite tegobefoto: Shutterstock

Prva pomoć

  • Soda bikarbona je baza koja neutrališe želudačnu kiselinu. Pokazala se delotvornom na mnogim poljima i predstavlja prirodno rešenje za mnoge probleme, naročito kada se radi o varenju hrane.
  • Bademi i lešnici se često preporučuju kod problema sa gorušicom. Oni ne treba da zamene obrok, već je dovoljno da pojedete tri do četiri badema svaki put kada osetite tegobe.
  • Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na ceo organizam, pa samim tim i na organe za varenje. Dobrim su se pokazali i čajevi od đumbira, semena anisa, kima, divlje mirođije, izrobljenog cimeta i karmamoma.
  • Čim osetite prvi nagoveštaj vatre u grlu, popijte veliku čašu vode. Ona će sprati kiselinu niz jednjak nazad u vaš želudac.

Moguće komplikacije

Ukoliko se gorušica ne shvati ozbiljno, a traje dugo, može doći do ozbiljnog oštećenja jednjaka, poznatog kao Baretov jednjak gde sluznica poprima karakteristike sluzokože želuca. U pitanju je prekancerozno stanje, koje ako izmakne kontroli, može da ima krajnje ozbiljne posledice.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs