Voćni griz od spelte, idealan doručak za vrele dane: Ukusan i zdrav jutarnji obrok
Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije i master ishrane i suplementacije, podelila je na svom Instagram nalogu @dashinasuperhrana – recept za ukusan voćni griz od spelte.
Recept za voćni griz od spelte
Potrebno je:
Za dekoraciju: pola banane, seckani lešnik i kokosovi listići.
Priprema
Griz kuvajte po uputstvu sa pakovanja, pa dodajte sve navedene sastojke. Gotov griz sipajte u posudu, pa dekorišite sa bananom, lešnikom i kokosovim listićima.
Uz ovaj doručak dobro se slaže i voćni čaj.
Spelta je stara, manje obrađena sorta pšenice, poznata po svojoj hranljivoj vrednosti i specifičnim karakteristikama.
Evo nekoliko ključnih informacija o grizu od spelte:
Nutritivne prednosti: Spelta je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima (posebno B vitaminima) i mineralima (kao što su gvožđe, magnezijum i cink). Griz od spelte može pružiti hranljive materije koje doprinose opštem zdravlju.
Bolja probavljivost: Iako sadrži gluten, gluten u spelti je u manjoj meri obrađen i može biti lakše svarljiv za neke ljude u poređenju sa glutenom u modernim vrstama pšenice.
Nizak glikemijski indeks: Griz od spelte ima nizak glikemijski indeks, što može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i pružanju dugotrajne energije.
Napomena
Spelta je često izbor za one koji traže hranljivije alternative standardnim žitaricama, ali i dalje je važno da osobe sa celijakijom ili ozbiljnim alergijama na gluten izbegavaju speltu.
Prenela: N.R.
Izvor: Dashinasuperhrana.rs/Zdravlje.Kurir.rs