Gotovo polovina stanovnika planete pati od tegoba izazvanih gastritisom, upalom sluznice želuca. Najčešće je uzrokuju virusna ili bakterijska infekcija, stres ili iritacija alkoholom, lekovima, a obično se javlja kod osoba pozitivnih na heliko bakteriju.
Akutni gastritis javlja se naglo i brzo prolazi, hronični može trajati godinama, a onaj nelečeni doprinosi nastanku čira na želucu, te ga ne treba olako shvatati, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Najčešći simptomi su bol ili osećaj nelagode u gornjem delu stomaka, nadutost, štucanje, podrigivanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, tamna stolica, a krajnje upozorenje je krv u stolici. Pravilna ishrana i izbegavanje namirnica koje nadražuju želudac od presudne su važnosti u terapiji.
- Interesantno je da pojedine namirnice imaju preventivno dejstvo i tu spadaju zeleni čaj i hrana bogata antioksidansima, pre svega sveže povrće i voće. Hrana koja može sprečiti rast i razvoj heliko bakterije uključuje: karfiol, kupus, rotkvice, povrće iz grupe kupusnjača, bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode), kurkumu, blagi začin koji može imati protivupalna svojstva - sugeriše nutricionista.
Namirnice od pomoći
Bez obzira na to koji je uzrok upale sluznice želudca i da li je u pitanju akutan ili hroničan problem, izbor namirnica bi trebalo da bude isti. Hrana koja će vam pomoći da ublažite tegobe uključuje:
- namirnice bogate dijetnim vlaknima (jabuka, ovsena kaša, brokoli, mahunarke)
- hranu sa vrlo malo masti (riba, piletina i ćuretina, belanca jaja, mladi sir)
- hranu sa niskim sadržajem voćnih kiselina (sveže povrće: šargarepa, krastavac; krompir)
- voće sa niskim sadržajem šećera (bundeva, borovnice, jabuke, jagode)
- hranu koja je izvor probiotika (kefir, jogurt, kiseli kupus)
- žitarice kao što su pirinač, ovas, ječam, proizvodi od celih zrna žitarica
- začine: nana, đumbir, kurkuma
- med
Izbegavajte
Pored toga što je važno da odaberete prave namirnice, značajno je i koliko su česti i obilni sami obroci.
- Idealno je da imate više malih obroka na svakih, na primer tri sata, umesto da pravite velike pauze između obroka - savetuje Jovana Srejić Ferluga i nabraja hranu koju bi trebalo da izbegavate, jer će pogoršati simptome:
- alkohol, kafa, crni čaj
- namirnice sa visokim sadržajem kiselih sastojaka (kao što su citrusi i paradajz)
- voćni sokovi
- masna, pržena i začinjena hranu
- crni i beli luk
- crveno meso
- mesne prerđevine
- masne grickalice
- slatkiši i čokolada
- pržena jaja
- jezgrasto voće
- kukuruz
- proizvodi od belog brašna
- crni biber
- gazirani napici, energetska pića
- hrana na koju ste alergični
- Ukoliko unosite hranu koja vam ne prija čak i u vrlo maloj količini, ona može uzrokovati oštećenje sluznice i nastanak upalnog procesa – upozorava naša sagovornica.
Nataša Lazović