2 najopasnije namirnice: Stručnjaci tvrde da ugrožavaju naše kardiovaskularno zdravlje

Izbor hrane značajno utiče na zdravlje, a smanjenje natrijuma, zasićenih masti, šećera i aditiva može dugoročno doneti pozitivne efekte. Međutim, istraživanja pokazuju rastuću konzumaciju ultra-prerađene hrane koja nosi rizike po zdravlje.

Shutterstock

Zdravlje možemo postići upotrebom celovite, minimalno obrađene hrane. Kada pogledate sastav proizvoda u prodavnici, lista sastojaka bi trebala biti što kraća. Nažalost, takvih proizvoda ima malo, pa je bolje izabrati manje štetne opcije.

Nedavno istraživanje objavljeno u "Lancetu" analiziralo je podatke skoro 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika kako bi potvrdilo ovaj trend.

Kategorije ultra-prerađene hrane

Učesnici su svake dve do četiri godine pitani o zdravlju i ishrani, a putem upitnika hrana je kategorisana u četiri grupe:

* neprerađeni i minimalno obrađeni

* prerađeni kulinarski sastojci

* prerađena hrana

*ultra-obrađena hrana

Poslednja grupa, koja je često bogata šećerom, mastima, kalorijama i solju, a siromašna vlaknima, podeljena je u 10 podgrupa na osnovu nutritivnog sastava.

Shutterstock  Kada pogledate sastav proizvoda u prodavnici, lista sastojaka bi trebala biti što kraća.

Najopasniji proizvodi za ljudsko zdravlje

Poznato je da konzumacija ultra-prerađene hrane dovodi do povećanog rizika od koronarne bolesti srca i kardiovaskularnih problema, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da su dve namirnice posebno opasne.

Reč je o zaslađenim pićima i mesnim prerađevinama (suvomesnati proizvodi, kobasice i sl.) koji su bogati kalorijama, imaju visok udeo dodatog šećera, masti i natrijuma, ukratko, obiluju svime što značajno pogoduje riziku razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Na osnovu istraživanja, naučnici su zaključili da grupe ultra-prerađene hrane imaju različite opsege rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, potvrdili su već poznatu tezu da će smanjenje udela natrijuma, zasićenih masti, dodatog šećera i aditiva povećati nutritivnu vrednost proizvoda, a na kraju i pozitivno uticati na celokupno zdravlje.

Shutterstock  Namirnice kao što su zaslađena pića i mesne prerađevine pogoduju razvoju kardiovaskularnim bolestima.

Dobre zamene

Da biste brinuli o svom zdravlju, predlažemo sledeće zamene:

Doručak - Zamenite prerađene žitarice jogurtom i ovasom.
Ručak - Sendviče sa šunkom zamenite salatom od testenina sa domaćim pestom.
Desert -  Savetuje se da umesto grickalica ili energetskih štapića koje ste kupili u prodavnici, koristite one koje ste napravili kod kuće.
Večera - Zamenite picu iz supermarketa i napravite sopstvenu, zdraviju verziju.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.Jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs