Šta jesti ako ste skloni upalama? Nutricionista otkriva najbolje i najgore namirnice

Upala je jedan od načina na koji naš organizam pokušava da se zaštiti od infekcije, bolesti ili povreda. Međutim, hronična upala je štetna jer postepeno oštećuje zdrave ćelije, tkiva i organe.

Shutterstock, Privatna Arhiva

Dok upala pomaže u procesu izlečenja tela, hronična upala je zapravo faktor rizika za brojne zdravstvene probleme, kaže nutricionista Jovana Srejić Ferluga. Na sreću, postoji mnogo stvari koje možete učiniti da smanjite upalu i poboljšate svoje opšte zdravlje.

Mnoga istraživanja pokazuju da hronični upalni procesi povećavaju rizik od razvoja bolesti, kao što su:

  • Gojaznost
    Metabolički sindrom
    Predijabetes (insulinska rezistencija)
    Dijabetes tipa 2
    Bolesti srca
    Inflamatorna bolest creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis
    Neki oblici raka
    Artritis
    Alchajmerova bolest
Shutterstock  Upale povećavaju rizik od razvoja dijabetesa

Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, navodi nutriconista.

Anti-inflamatorna hrana

Anti-inflamatorna dijeta se obično zasniva na svežim celim namirnicama, odnosno na hrani bogatoj hranljivim materijama koja sadrži antioksidante. Najsnažniji antioksidanti su vitamin C, vitamin E, beta kroten, selen, cink.

- Antioksidanti su izuzetno važni jer smanjuju nivo slobodnih radikala, koji su reaktivni molekuli i koji mogu izazvati upalu kada se ne drže pod kontrolom - opominje naša sagovornica.

Shutterstock  Povrće i voće su najpoželjnije grupe namirnica

Neke antiinflamatorne namirnice koje bi trebalo uključiti u ishranu su:

  • Povrće, kao što su brokoli, kelj, paprike, prokelj, kupus i karfiol
    Voće, posebno intenzivno obojeno voće (biljni pigmenti su snažni antioksidansi), kao što su borovnice, šipak, grožđe i trešnje
    Voće sa visokim sadržajem masti, kao što su avokado i masline
    Zdrave masti poput maslinovog ulja i ulja avokada
    Masne vrste riba, kao što su losos, sardine, haringe, skuša i inćuni
    Orašasto voće, kao što su bademi i drugi orasi
    Tamna čokolada
    Začini, kao što su kurkuma, piskavica i cimet
    Zeleni čaj
    Crveno vino, jer jedinjenje koje se zove resveratrol u vinu može imati antiinflamatorna svojstva
    Namirnice koje sadrže probiotske bakterije, kao što su biološki pripremljena turšija (kiselenje samo korišćenjem soli), kefir, jogurt
Shutterstock  Birajte zdrave masnoće

- Antiinflamatorna dijeta treba da obezbedi zdravu ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i masti u svakom obroku. Međutim, za zdravlje je još važnije staviti fokus na unos mikronutrijeata, tj. paziti da ishranom zadovoljimo potrebe tela za vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, vlaknima i vodom - savetuje Jovana.

Hrana koju treba izbegavati

Određene navike u ishrani mogu izazvati upalu, što uključuje:

  • Velike količine šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze
    Rafinisane ugljene hidrate (belo brašno)
    Trans masti, koje se često na deklaraciji proivoda nalaze kao hidrogenizovane i delimičnohidrogenizovane biljne masnoće ili margarin. Ovaj naštetniji oblik masnoća se nalazi i u kokicama predviđenim za pripremu u mikrotalasnoj rerni, dodacima za kafu koji ne sadrže mlečne komponente
    Alkohol
    Crveno meso i njegove prerađevine
Shutterstock  Šećer izaziva upale

Konkretne namirnice su povezane sa povećanim rizikom od hronične upale su:

  • Slatka pića, kao što su gazirani napici, voćni sokovi, ali čak i neki neki hladni čajevi i sportska pića
    Pekarski i konditorski proizvodi od rafinisanih ugljenih hidrata, poput belog hleba i bele testenine, keks
    Deserti, kao što su kolači, slatkiši, torte i sladoled
    Prerađeno meso poput viršli, parizera, pašteta, kobasica
    Grickalice, uključujući krekere, čips, flips, smoki
    Hrana pripremljena u dubokom ulju, najčešće u fritezi: pomfrit, pohovano meso, pa i pohovane npr. banane

- U početku može izgledati da je izbegavanje sve hrane koja doprinosi zapaljenskim procesima izuzetno komplikovano i skoro nemoguće, ali vremenom se male promene mogu pretvoriti u trajne zdrave navike - objašnjava naša sagovornica i poručuje: 

- Iako nijedna hrana direktno ne smanjuje upalu, izgradnja zdravog obrasca ishrane može pomoći da se smanji rizik od upalnih bolesti i transformiše zdravlje.

Nataša Lazović