Čajevi prema raspoloženju: Kako da odaberete pravu biljku za vaše emocije?

Postoji mnogo načina da se pobrinemo za svoje raspoloženje, a jedan od najprijatnijih i najjednostavnijih je uz šoljicu čaja.

Shutterstock

Različite vrste čajeva mogu da utiču na naše emocije, smirujući nas, podižući energiju ili pomažući u borbi sa svakodnevnim izazovima. Sledi nekoliko predloga čajeva koji će vam pomoći da se uskladite sa svojim osećanjima.

Stres - kamilica 

Kamilica je poznata po svom umirujućem dejstvu i idealan je izbor za trenutke kada ste pod stresom. Pomaže vam da se opustite i smanjite napetost.

Depresija - kantarion

Kantarion je saveznik u borbi protiv blage depresije. Ovaj čaj podiže raspoloženje i čini da se osećate bolje tokom teških trenutaka.

Shutterstock  Kantarion je saveznik u borbi protiv blage depresije

Umor - zeleni čaj

Zeleni čaj je odličan saveznik u borbi protiv umora. Njegova prirodna svojstva vam blago podižu energiju, a istovremeno poboljšavaju fokus.

Nesanica - lavanda

Čaj od lavande poznat po tome što smiruje um i telo, pa ga mnogi koriste pre spavanja za bolji i dublji san.

Shutterstock  Matičnjak pomaže u opuštanju uma i tela

Anksioznost - matičnjak

Matičnjak se često se koristi za ublažavanje simptoma anksioznosti. Pomaže u smirivanju uma, opuštanju tela i doprinosi boljem emocionalnom balansu.

Manjak energije - crni čaj

Kada vam je potrebna jača doza energije, crni čaj je pravi izbor. Sadrži kofein koji vam daje energiju i pomaže da ostanete produktivni.

Freepik  Nana smiruje stomak i nevozu

Nelagoda - nana

Čaj od nane je odličan izbor za trenutke kada se osećate nelagodno, uznemireno. Njegova osvežavajuća svojstva pomažu kod probavnih smetnji i smiruju organizam.

Iritacija - đumbir

Čaj od đumbira je savršen za trenutke kada osećate iritaciju, bilo da je reč o probavnim smetnjama ili unutrašnjoj napetosti. Njegova svojstva pomažu da se smirite i vratite ravnotežu.

Pripremila: Nataša Lazović