5 fizičkih i mentalnih promena koje primećujemo sa hladnim vremenom: Evo kako ih efikasno prevenirati

Niske temperature, kolebanja vazdušnog pritiska i vlažnosti mogu izazvati razne probleme, posebno kod osoba koje već imaju neke zdravstvene probleme.

Shutterstock

Sa dolaskom jeseni stiglo je i hladnije vreme, a upravo ovaj pad temperature utiče i na naše telo. Ali postoji li nešto što možemo učiniti da se pripremimo za to? Evo šta kažu stručnjaci.

Opadanje kose

- Iznenadna promena temperature može dovesti do stresa na koži glave i folikula dlake, što dovodi do ubrzanog gubitka kose. Leti, kada su dani duži, više kose može ući u fazu telogena (odmaranja), a zatim opasti oko tri meseca kasnije. Ali kako prelazimo u hladnije mesece, gubitak kose se povećava jer telo radi na očuvanju toplote - kaže dr Anil Šarma za Independent.

Da bi se ovo sprečilo, dr Šarma savetuje svima da se dodatno brinu o svom skalpu tokom hladnog vremena.

- Važno je stvoriti cirkulaciju krvi u skalpu kako bi se podstakao rast kose. Masirajte kožu glave i koristite serum za vlasište koji sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli proizvodnje sebuma ili koji sadrže mlečnu kiselinu koja nežno čisti kožu glave.

Shutterstock  Tokom hladnih dana važno je da u svoju ishranu uključite dosta tamnozelenog lisnatog povrća

Takođe preporučuje da jedete lisnato povrće.

- Nedostaci vitamina i minerala kao što su gvožđe i feritin mogu pogoršati gubitak kose, dok nizak nivo vitamina D i B12 takođe može uticati na rast kose. Dakle, ako se suočavate sa gubitkom težine, što je uobičajeno tokom oktobra, važno je da u svoju ishranu uključite dosta tamnozelenog lisnatog povrća, jaja i masne ribe - objašnjava Šarma.

Loše raspoloženje i nedostatak energije

Neki ljudi pokazuju znake sezonskog afektivnog poremećaja kada se vreme iznenada promeni.

- Sezonski afektivni poremećaj može iati slične simptome kao depresija, a to su loše raspoloženje ili nedostatak interesovanja i uživanja u stvarima u kojima biste inače uživali. Drugi simptomi uključuju razdražljivost, nizak seksualni nagon i nedostatak energije - objašnjava dr Jon Van Niekerk.

Ako promene u načinu života - poput redovnog vežbanja i provođenja više vremena na otvorenom - nisu efikasne u lečenju vašeg lošeg raspoloženja, terapije razgovorom mogu pomoći u upravljanju svim povezanim uticajima, uključujući stres, anksioznost i depresiju, dodaje Van Niekerk.

Shutterstock  Hladno vreme može da izazove bol u zglobovima

Bol u zglobovima

Hladno vreme može da izazove bol u zglobovima, što otežava kretanje.

- Moguća objašnjenja uključuju promene u sinovijumu (meka tkiva koja oblažu zglob i proizvode tečnost za podmazivanje) koja se zgusne tokom zime. Drugo objašnjenje može biti pad barometarskog pritiska koji dovodi do širenja i oticanja mišića i tetiva - kaže dr Vina Patel, reumatolog.

Patel preporučuje uzimanje redovnih dodataka vitamina D kako bi vaše kosti bile jake tokom hladnog vremena.

- Vitamin D je neophodan za zdravlje kostiju, zuba i mišića i povezan je sa mnogim stanjima kao što su osteoporoza, prelomi kuka, autoimune bolesti (kao što su reumatoidni artritis, multipla skleroza, inflamatorna bolest creva) i upravljanje hroničnim bolom. Važno je da za ovo uzimamo dodatke ishrani i konzumiramo hranu poput masne ribe, crvenog mesa, žumanca i obogaćene hrane. Međutim, ako osećate slabost u udovima, crvenilo i bol u zglobovima uz preteranu iscrpljenost ili znojenje, obratite se lekaru - savetuje Patel.

Shutterstock  Suva koža se najčešće javlja na izloženim delovima, kao što su lice i ruke

Suva koža

- Suva koža (ili kseroza) je neverovatno česta u hladnijim mesecima jer ima manje vlage u vazduhu, što znači da koža ima manje vlage da zadrži. Međutim, nije samo hladan vazduh taj koji može da izazove suvu kožu, već i zagrejani vazduh koji čini vazduh sušijim, ali i tuširanje toplom vodom -  objašnjava dr Lija Toton.

Suva koža se najčešće javlja na izloženim delovima, kao što su lice i ruke. Simptomi suve kože su fleke, osećaj zatezanja, svrab, pucanje, crvenilo i osetljivost, navodi Toton.

Da bi se ovo sprečilo, Totton preporučuje korišćenje nežnog sredstva za čišćenje, koje ima antiinflamatorna i umirujuća svojstva. Takođe nosite rukavice kada ste napolju da biste zaštitili ruke od isušivanja, zaštitite usne balzamom za usne jer je koža na tom delu veoma tanka, pa je sklonija isušivanju i održavajte je hidratizovanom, savetuje Toton.

Shutterstock  Hladan vazduh može pogoršati astmu i respiratorne poteškoće

Astma

- Hladan vazduh može pogoršati astmu i respiratorne poteškoće izazivajući suženje disajnih puteva, isušujući ih i izazivajući upalu - kaže dr. Vijai Marfi.

Marfi preporučuje uzimanje čaja od divizme, korena sladića ili uzimanje dodataka N-acetilcisteina za podršku funkciji pluća.

- Onima koji pate od astme, tokom hladnijih meseci preporučujem da drže svoje inhalatore blizu, da budu svesni svog okruženja (izbegavajte male ili prepune prostore), da održavaju dobru higijenu ruku i, ako se ne osećaju dobro neko vreme, da potraže lekarski savet - dodaje dr. Unati Desai.

Prenela: O.M.

Izvor: The Independent/Zdravlje.Kurir.rs