Šta tiho narušava zdravlje vaše jetre? Pokrenut novi servis "Pitaj doktora" za sva pitanja o ovom organu

Da li ste se ikada zapitali šta tiho narušava vaše zdravlje, a da to ne primećujete? Šta vam to možda „jede džigericu“, a nije sinonim za nervozu sa kojom se svakodnevno suočavate? Da li znate da postoji nevidljivi neprijatelj zdravlja koji se vešto krije, a koji može ozbiljno narušiti stanje vašeg organizma?

Shutterstock

Reč je o ozbiljnim oboljenjima jetre, koja se mogu razviti a biti potpuno asimptomatski.

Jedan od vodećih faktora rizika za razvoj hepatocelularnog karcinoma (HCC) su hronične bolesti jetre. Infekcija virusima hepatitisa B (HBV) i C (HCV) predstavlja ključni faktor u razvoju ovog tipa karcinoma. Hepatitis B je odgovoran za oko 50% svih slučajeva raka jetre, dok je hepatitis C prisutan u 25 odsto slučajeva. Infekcija ovim virusima može ostati bez ikakvih simptoma godinama, što otežava pravovremenu dijagnozu i povećava rizik od ozbiljnih oštećenja jetre.

Novi servis na sajtu udruženja Hornos

„Pitaj doktora“ je servis na sajtu Udruženja Hronos, koji Vam omogućava da potpuno anonimno, postavite pitanje u vezi sa bolestima jetre, infektologu / gastroenterohepatologu Prof.dr Ivani Milošević ili dr Mariji Ristić, medikalnom onkologu. Konsultacija preko ovog servisa ne može da zameni odnos lekar - pacijent. Ovaj web servis nije namenjen za dijagnostikovanje i lečenje bolesti, već je namenjen poboljšanju dostupnosti relevantnih informacija, koja će vam pružiti stručna lica.

Dijagnostika hepatocelularnog karcinoma se danas bazira na redovnim ultrazvučnim pregledima bolesnika sa povećanim rizikom (hroničnom bolesti jetre ili preležanim/izlečenim hepatitisima). Kod njih je potrebno jednom godišnje ili na svakih šest meseci uraditi ultrazvuk jetre, kao bi se pronašao bilo kakav novi čvor ili cista (fokalne lezije jetre), koji bi se mogli pretvoriti u rak.

Shutterstock  Ukoliko se u jetri otkrije promena nastavlja se sa češćim ultrazvučnim praćenjem

Ukoliko se u jetri otkrije promena nastavlja se sa češćim ultrazvučnim praćenjem. Ako čvor napreduje, rade se najmanje dva različita radiološka pregleda (CT skener sa kontrastom ili pregled magnetnom rezonancom sa kontrastom). Ako se rak jetre ne potvrdi radiološkim metodama, radi se ciljana biopsija sa patohistološkom analizom.

Hepatocelularni karcinom (HCC) predstavlja najčešći oblik raka jetre, a prema podacima, nalazi se na petom mestu po učestalosti svih karcinoma u svetu i na trećem mestu po smrtnosti. Ova statistika ukazuje na veliku agresivnost bolesti, zbog čega je važno prepoznati i razumeti faktore rizika, kao i preventivne mere.

Mogućnosti za lečenje raka jetre definiše stadijum bolesti

Ukoliko tumor nije velik i nije dao metastaze, odstranjuje se hiruški, a ako je praćen uznapredovalom cirozom radi se transplantacija jetre. Nehirurške metode lečenja tumora jetre su radiofrekventna ablacija (RFA), a kod velikih lezija perkutana etanol aplikacija (PEI), transarterijalna hemoembolizacija (TACE), radijacije i hemioterapija.

Profimedia  Dijagnostika hepatocelularnog karcinoma se danas bazira na redovnim ultrazvučnim pregledima

Prevencija nastanka HCC se zasniva na uklanjanju faktora rizika: pravovremeno lečenje hroničnog hepatitisa B i C, lečenje šećerne bolesti, prevencija gojaznosti, restrikcija alkohola, izbegavanje hrane u kojoj može biti prisutan aflatoksin, ograničena upotreba anaboličkih steroida. Danas se u prevenciji HCC-a, posebno kod obolelih sa masnom jetrom, savetuje uzimanje antioksidansa (E vitamin, Cink, D- vitamin, Omega-3), konzumacija kafe, kao i fizička aktivnost. 

Prenela: O.M.