10 znakova da je vreme da posetite neurologa: Ne ignorišite probleme sa vidom, govorom, koordinacijom...

Nervni sistem je važan deo našeg tela koji koordinira i kontroliše većinu naših funkcija. Bez pravilnog funkcionisanja ovog sistema, nećete moći normalno da osećate, krećete se ili razmišljate. Postoje različiti neurološki poremećaji koji mogu ometati vaš nervni sistem. U takvim slučajevima, treba da zakažete pregled kod neurologa.

Shutterstock

Za rano otkrivanje neuroloških poremećaja, važno je da prepoznate i prijavite neurološke simptome lekaru. U većini situacija, simptomi nervnog sistema su izuzetno suptilni, što otežava njihovo prepoznavanje i može dovesti do neočekivanih kašnjenja u dobijanju lečenja. Ako ne prijavite simptome na vreme, može doći do naglog pogoršanja stanja, što će smanjiti kvalitet vašeg života.

Ovo su uobičajeni znaci koji ukazuju da treba da posetite neurologa. 

Napadi

Napadi su jedan od najčešćih simptoma koji ukazuju na ozbiljan neurološki poremećaj. Možete doživeti napad zbog naglih električnih pražnjenja iz mozga, što može dovesti do gubitka svesti, drhtanja i čudnih osećanja. Epilepsija je glavni poremećaj koji može uzrokovati napade, a oni takođe mogu biti simptom povrede mozga ili drugih ozbiljnih neuroloških problema.

Promene u vidu

Ako primetite bilo kakve iznenadne ili neobične promene u vidu, ne smete ignorisati ovaj simptom. Neki od specifičnih promena u vidu koje ukazuju na neurološke probleme uključuju duple slike, poteškoće u fokusiranju, zamagljen vid ili tunelski vid. Ovi simptomi mogu ukazivati na određene abnormalnosti u funkcionisanju vaših optičkih nerava ili centra za obradu vida u mozgu.

Shutterstock  Duple slike, poteškoće u fokusiranju, zamagljen vid ili tunelski vid ukazuju na neurološke probleme

Uporni bolovi u glavi

Takođe treba da konsultujete neurologa ako patite od upornog bola u glavi. Normalno je povremeno doživeti glavobolje, ali ako ovaj problem postane ponavljajući i jak, to može biti uzrokovano različitim neurološkim stanjima. Migrene, napetosti u glavi ili klaster glavobolje uglavnom su uzrokovani neurološkim poremećajima.

Slabost mišića

Jedan od glavnih simptoma ozbiljnih neuroloških problema je slabost mišića. Ovaj simptom može uticati na jedan ili više ekstremiteta, ometajući vašu koordinaciju i ravnotežu. Neki od neuroloških poremećaja koji mogu uzrokovati ovaj simptom su Gijen-Barov sindrom, mišićna distrofija i moždani udar. Ako primetite slabost u bilo kom od svojih mišića, odmah kontaktirajte lekara.

Nekonstolisati pokreti

Nevoljni tj. nekontrolisani pokreti mogu biti simptom neurološkog poremećaja. Ovi nagli tremori mogu biti uzrokovani različitim poremećajima pokreta koji mogu usporiti ili ubrzati vaše pokrete, oštećujući vaše motorne nerve, centralni nervni sistem i skeletne mišiće. Suštinski tremor i Parkinsonova bolest su dva glavna poremećaja koja uzrokuju ovaj simptom.

Shutterstock  Konsultujte neurologa ako imate probleme sa govorom, gubitak pamćenja ili poteškoće u koncentraciji

Kognitivno oštećenje

Kognitivno oštećenje ili promene u kognitivnim sposobnostima mogu biti jedan od najistaknutijih znakova neuroloških problema. Ako imate probleme sa govorom, gubitak pamćenja ili poteškoće u koncentraciji, odmah bi trebalo da se konsultujete sa neurologom.  Različite neurodegenerativne bolesti ili demencija mogu dovesti do ozbiljnog kognitivnog opadanja i otežati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Trnci

Trnci ili ukočenost u bilo kom delu vašeg tela mogu biti rezultat neurološkog problema. Ovo stanje, poznato kao parestezija, najčešće je uzrokovano kompresijom ili ozbiljnim oštećenjem nerava. Ovi trnci mogu se javiti u delovima tela koji se nalaze blizu nervnih puteva. Ako se ovo stanje postane redovno, zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Problemi sa ravnotežom

Neurološka stanja često uzrokuju vrtoglavicu, što može dovesti do problema sa ravnotežom. Možete doživeti ekstremne poteškoće u održavanju ili koordinaciji ravnoteže. Bilo koji neurološki poremećaj koji utiče na vaš vestibularni sistem može izazvati ovaj simptom, a može biti povezan i sa nestabilnošću i vrtoglavicom. Ako se ovo stanje ne leči odmah, možete doživeti nagle padove i povrede.

Shutterstock  Različita neuropatska stanja mogu izazvati jake i hronične bolove

Jaki bolovi

Različita neuropatska stanja mogu izazvati jake i hronične bolove. Lekar će prvo preporučiti konvencionalni tretman ili lekove protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta. Ako bol ne prolazi uz lekove, biće potrebna detaljna neurološka ispitivanja da bi se otkrio osnovni uzrok. Neuropatija je jedno od najčešćih stanja koja mogu uzrokovati ovaj simptom.

Poteškoće u govoru

Ne samo da su vaši pokreti i vid pod kontrolom nervnog sistema, već i vaš govor i jezik. Zato svaka abnormalnost u nervnom sistemu može izazvati poteškoće govoru. Možete imati problema sa razumevanjem ili iskusiti nejasan govor ako imate bilo kakva stanja koja utiču na centar za obradu govora.

Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma, od suštinskog je značaja da se javite neurologu. Lekar će prvo proceniti vaše simptome, a zatim uraditi određene neurološke testove poput CT skeniranja, MRI skeniranja ili angiograma kako bi otkrio osnovne probleme povezane sa simptomima koje doživljavate.

Šta možete očekivati tokom neurološkog pregleda?

Neurolozi su specijalizovani medicinski stručnjaci koji leče razne neurološke poremećaje uključujući epilepsiju, Alzheimerovu bolest, moždani udar, multiplu sklerozu, tumore mozga i druge cerebrovaskularne bolesti.

Tokom pregleda neurologa lekar će proceniti vašu koordinaciju, rasuđivanje, pamćenje, rešavanje problema i druge reflekse.

Prenela: O.M. 

Izvor: nbnc.in/Zdravlje.Kurir.rs