Ako ste stalno umorni, to može ukazivati na ovih 8 zdravstvenih problema: Obatite pažnju na prateće simptome

Umor je jedan od glavnih simptoma mnogih bolesti i poremećaja, ali smo skloni da ga ignorišemo. Najčešće se umor pripisuje samo načinu života i nedostatku vremena, ali može ukazivati i na ozbiljnije probleme.

Shutterstock

Umor sam po sebi ništa ne otkriva lekarima. Mora se posmatrati u kontekstu drugih simptoma, ali se ne sme zanemariti.

Osoba koja pati od hroničnog umora može da oseća da nije dovoljno spavala, može da oseća da ne može da vežba kao nekada ili da oseća nedostatak energije tokom celog dana. Osobe koje pate od hroničnog umora takođe se osećaju emocionalno i mentalno umorno, što može biti posledica stresa.

Osim stresa i nekoliko noći sa lošim snom, sledeći problemi takođe mogu biti uzrok vašeg umora.

Štitna žlezda

Ova žlezda kontroliše nivo energije, ali i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi sa štitnom žlezdom nisu neuobičajeni i ubrajaju se u dve glavne bolesti koje izazivaju umor.

Pored umora, simptomi usporene funkcije štitne žlezde su: zatvor, debljanje, suva koža, čest osećaj hladnoće...

Shutterstock  Štitna žlezda kontroliše nivo energije, ali i aktivnost metabolizma i imuniteta

Adrenalni umor

Iako nije tako čest kao nedovoljno aktivna štitna žlezda, umor nadbubrežne žlezde je drugo najčešće stanje koje uzrokuje umor. Prati ga vrtoglavica, gubitak težine, dijareja i hiperpigmentacija, odnosno tamne mrlje na koži.

Umor nadbubrežne žlezde je povezan sa prekomernom izloženošću stresu. Posle nekog vremena može se pretvoriti u iscrpljenost.

Hronični umor

Ovaj sindrom čini skoro svaki jednostavan zadatak veoma izazovnim i ponekad nemogućim – od odlaska na posao do obavljanja kućnih poslova. Zato je oko 25 odsto pacijenata vezano za kuću.

Uz umor, javlja se bol, upala, pa čak i problemi sa koncentracijom i takozvana "moždana malga".

Javlja se kada nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koje nose kiseonik u krvi. Anemiju podstiču veoma obilni menstruaciji, nedostatak gvožđa i nedostatak vitamina B12. Veoma bleda koža, ubrzan rad srca, glavobolja i vrtoglavica, kao i lomljivi nokti su takođe simptomi anemije, pored pomenutog umora.

Shutterstock  Umor je čest simptom dijabetesa, kao i jaka žeđ i često mokrenje

Dijabetes

Umor je čest simptom dijabetesa, kao i jaka žeđ i često mokrenje. Razlog za to je taj što telo pokušava da održi nivo glukoze u krvi, zbog čega se osećate umorno.

Klinička depresija

U kliničkoj depresiji, loše raspoloženje i jak umor su glavni simptomi. Ljudi sa depresijom nemaju često snage ni volje da ustanu iz kreveta, a pogotovo da obavljaju svakodnevne poslove. Pored toga, tuga, gubitak apetita, kao i problemi sa koncentracijom su simptomi kliničke depresije.

Shutterstock  U kliničkoj depresiji, loše raspoloženje i jak umor su glavni simptomi

Endokarditis

Upala ili infekcija srca takođe može izazvati umor. Kod ove bolesti javlja se i groznica, kao i činjenica da osobu često „prolaze žmarci“.

Apneja

Apneja sprečava kvalitetan san jer tokom spavanja možemo biti bez vazduha i do jednog minuta. Zbog toga već sledećeg dana možemo osetiti nedostatak energije. Glasno hrkanje je takođe simptom apneje.

Prenela: O.M.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs