Lan reguliše varenje i zdravlje srca: Evo kako da ga uključite u svoju ishranu
Laneno seme je svestran sastojak koji se često dodaje smutijima, jogurtima, ovsenim pahuljicama, kao i u testo za hleb i kolače. Poreklom iz Mesopotamije, ova semenka je prvobitno korišćena za pravljenje tkanina, a danas je prisutna u kulinarstvu i kozmetici. Takođe, pozitivno utiče na opšte zdravlje.
Laneno seme je bogato vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom B1, kao i mineralima poput magnezijuma, fosfora i selena.
Njegove zdravstvene prednosti uključuju:
Pozitivno utiče na srce
Laneno seme je bogato alfa-linolenskom kiselinom (ALA), vrstom omega-3 masne kiseline koja smanjuje upalu u telu.
Redovnim unosom može se sniziti nivo lošeg LDL holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanja pokazuju da laneno seme i laneno ulje pozitivno utiču na snižavanje krvnog pritiska, što ovu namirnicu čini korisnom za srčane bolesnike.
Reguliše varenje
Zahvaljujući visokom udelu dijetetskih vlakana, lan je odličan za podršku zdravom varenju.
Kombinacija rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana pomaže u redovnom pražnjenju creva, sprečava zatvor i doprinosi očuvanju zdrave crevne mikrobiote.
Ako imate problema sa varenjem, obavezno uključite ove moćne semenke u svoju ishranu.
Reguliše ženske hormone
Laneno seme sadrži lignane (biljna jedinjenja slična estrogenu) koji mogu pomoći uregulisanju ženskih hormona.
Lignani su takođe povezani sa ublažavanjem simptoma menopauze, kao što su talasi vrućine i nesanica. Osim toga, njihova svojstva imaju preventivni efekat protiv hormonski zavisnih karcinoma, kao što je rak dojke.
Odličan saveznik u gubitku težine
Osim što je izuzetno koristan za varenje, visok sadržaj vlakana u lanenom semenu čini ga odličnim saveznikom u kontroli telesne težine.
Unosom ovih semenki stvara osećaj sitosti, čime smanjuje potrebu za prejedanjem, a istovremeno pomaže u održavanju stabilnog nivoa energije tokom dana.
Jača imunitet
Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata i minerala poput selena, laneno seme pomaže u jačanju imunološkog sistema, što je posebno važno tokom zimskih meseci.
Takođe, njegova antiinflamatorna svojstva podržavaju odbranu organizma od hroničnih bolesti.
Kako ih uključiti u ishranu?
Laneno seme se najčešće konzumira mleveno, jer se cela semena teško vare, čime se gubi većina hranljivih materija. Lako ih možete dodati u smutije, jogurt, ovsene pahuljice ili u testo za hleb i kolače.
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs