Kako ishrana utiče na pojavu akni? Nutricionista savetuje kako bi trebalo da izgleda jelovnik za osobe sa problematičnom kožom
Način ishrane može imati značajan uticaj na pojavu akni, iako nije jedini faktor koji doprinosi njihovom razvoju. Akne su kompleksno stanje koje je povezano s hormonskim, genetskim i spoljnim faktorima, ali ishrana takođe može u velikoj meri uticati na kožu.
Doktorka Olga Ličina, klinički nutricionista savetuje kako bi trebalo da izgleda ishrana osoba koje imaju problematičnu kožu i daje primer jelovnika za jedan dan.
Zbog čega nastaju akne?
Kod pojave akni, koža postaje masna i nastaju otvoreni i zatvoreni komedoni (mitiseri i bele tačke) na licu, a često i na vratu, ramenima, grudima i leđima. U umerenim i ozbiljnijim slučajevima, koža postaje crvena i pojavljuju se upaljene papule i pustule. Akne mogu izazvati emocionalni stres, biti veoma uporne i mogu dovesti do hiperpigmentacije i/ili trajnih ožiljaka.
Pored svakodnevne nege kože neophodno je promeniti i navike u ishrani.
Akne nastaju kada se folikuli dlake zapuše usled prekomernog lučenja sebuma i ostataka mrtvih ćelija kože. Bakterije koje žive na koži se gomilaju i mogu potom kolonizovati začepljene folikule, izazivajući papule, pustule, nodule i ciste. Posledica je crvena i upaljena koža.
Faktori koji utiču na nastanak akni:
- hormonske promene
- način ishrane
- stres
- genetika
- loša nega kože
Koje vrste akni postoje?
- komedonske akne: Uključuju mitisere i bele tačke
- upalne akne: Crvene, otečene bubuljice uzrokovane bakterijama
- cistične akne: Teški oblik akni koji formira duboko ispod kože
- hormonske akne: Često se pojavljuju oko vilice i brade, a povezane su sa hormonskim promenama
Namirnice koje treba uključiti u ishranu:
- voće i povrće - bogato je vitaminima i antioksidansima
- cela zrna žitarice – obezbeđuju vlakna i hranljive materije bez povećanja nivoa šećera u krvi
- nemasni proteini - kao što su piletina i riba
- hrana bogata esencijalnim masnoćama - poput omega-3: avokado, orasi, semenke, riba, maslinovo ulje
- probiotici: nalaze se u jogurtu, kefiru I fermentisanoj hrani I podrška su zdravlju creva
Hrana koju treba izbegavati:
- Slatkiši, gazirana pića i drugi proizvodi sa visokim sadržajem šećera - mogu povećati nivo insulina i pogoršati akne
- Mlečni proizvodi - nije u potpunosti razrešena veza između akni i mlečnih proizvoda, ali previše laktoze pogoršava inflamaciju kože
- Hrana sa velikim procentom zasićenih masnoća – crveno meso, brza i pržena hrana, utiču na pogoršanje upale u organizmu i pojačano lučenje masnoće
- Hrana sa visokim glikemijskim indeksom
Unosite dovoljno vode i namirnica bogatih cinkom
Kako je hidratacija kože jedan od ključnih faktora kod nege kože spolja, tako je ona bitna i iznutra. Hidratacija je neophodna za zdravu kožu, pa se svetuje da dnevno unosite 35 odsto svoje telesne mase.
Kod koje imaju problema sa aknama značajan je i unos cinka. Cink je mineral koji ima ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma i u smanjenju upala. Hrana bogata cinkom, kao što su meso, jaja, mahunarke i semenke, može biti korisna za zdravlje kože i smanjenje akni.
Priredila: Olivera Marković
Izvor: Instagram jedi.zdravo/Zdravlje.Kurir.rs