Neočekivane opasnosti od „dobrog“ holesterola: Mogao bi povećati rizik od glaukoma, ozbiljnog oboljenja oka
Iako se "dobar" holesterol smatra zaštitnim, novo istraživanje pokazuje da može povećati rizik od slepila. Ovo otkriće dovodi u pitanje dosadašnja saznanja o njegovom uticaju na zdravlje očiju i sugeriše potrebu za preispitivanjem tretmana pacijenata sa visokim nivoima masti u krvi i rizikom od glaukoma.
"Dobar" (HDL) holesterol, koji se obično smatra korisnim za zdravlje, može biti povezan sa povećanim rizikom od ozbiljnog glaukoma oka – barem među onima starijim od 55 godina – sugerišu rezultati velike opservacione studije.
Paradoksalno, "loš" (LDL) holesterol, koji se obično smatra štetnim po zdravlje, može biti povezan sa manjim rizikom od glaukoma, stanja koje oštećuje optički nerv, što potencijalno dovodi do nepovratnog gubitka vida ili potpunog slepila.
Drastičan porast glaukoma do 2040. godine
Predviđa se da bi broj obolelih od glaukoma mogao da dostigne oko 112 miliona do 2040. godine.
Faktori rizika uključuju:
- starost
- etničku pripadnost
- povećan očni pritisak
- porodičnu istoriju bolesti, objašnjavaju naučnici.
Veoma visoki nivoi cirkulišućih masti (lipida) u krvotoku su povezani sa očnim problemima, kao što su makularna degeneracija i dijabetička retinopatija (bolest koja pogađa mrežnjaču oka).
Nedavno objavljeno istraživanje takođe sugeriše vezu sa glaukomom, ali nalazi su nedosledni i nije jasno koji tip lipida bi mogao biti najuticajniji. Da bi dokazali ovu vezu, istraživači su uključili 400.229 učesnika starosti od 40 do 69 godina u studiju UK Biobank.
Istraživanje je pokazalo vezu između glaukoma i HDL holesterola
Svi učesnici su popunili anketu, intervjuisani su i podvrgnuti standardnim testovima krvi, uključujući i one za merenje masnoća u krvi. Njihovo zdravlje je praćeno u proseku 14 godina, a za to vreme je 6.868 učesnika (skoro dva odsto) dobilo glaukom. U poređenju sa učesnicima koji nisu razvili glaukom, oni koji su razvili glaukom su uglavnom bili stariji.
Imali su viši HDL, ali niži LDL holesterol i veći odnos struka i kukova (što ukazuje na centralnu gojaznost).
Učesnici koji su razvili glaukom češće su bili bivši pušači, uzimali su lekove za snižavanje holesterola (statine) i imali veću učestalost dijabetesa, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti. Ali analiza rezultata testova krvi pokazala je da su viši nivoi dobrog HDL holesterola povezani sa povećanim rizikom od glaukoma, dok su viši nivoi lošeg LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida povezani sa nižim rizikom.
Oni sa najvišim nivoima HDL holesterola u krvotoku imali su 10 procenata veću verovatnoću da razviju glaukom od onih sa najnižim nivoima, pri čemu je svako povećanje (standardna devijacija) povezano sa pet procenata većim rizikom.
Ove povezanosti su primećene samo kod osoba starijih od 55 godina, dok nije bilo značajnih veza kod onih između 40 i 55 godina. Na rezultate studije takođe su uticali pol i tip glaukoma.
Istraživači su kreirali poligensku ocenu rizika – broj koji pruža personalizovanu meru genetske podložnosti bolesti kombinovanjem informacija o genetskom riziku iz celog genoma. Ovo je pokazalo da je svaki dodatni genetski rizik povezan sa pet odsto većom šansom za razvoj glaukoma. Ali nije bilo značajnih individualnih veza između LDL holesterola, ukupnog holesterola ili triglicerida i glaukoma.
Opservaciona studija znači da su samo praćeni podaci, ali se ne mogu doneti sigurni zaključci o uzrocima. Naučnici priznaju ograničenja, kao što su specifičnost uzorka i način uzimanja uzoraka krvi, i sugerišu da bi trebalo preispitati stavove o holesterolu i lečenju glaukoma.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs