OBRATITE PAŽNJU

2 namirnice mogu biti potencijalni okidač za rak: Nutricionista tvrdi: "Ukoliko ih izbegavate učinićete mnogo za svoje zdravlje"

Shutterstock

Nikol Endruz, nutricionista specijalizovan za ishranu onkoloških pacijenata, upozorava na dva uobičajena proizvoda koja povećavaju rizik od raka i smatra da njihovo izbegavanje smanjuje rizik.

Ove namirnice, iako često prisutne u našoj ishrani, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

Alkohol

Konzumacija alkohola ne samo da šteti zdravlju jetre, već i povećava rizik od raka dojke, usne šupljine, grla, jednjaka i debelog creva.

- Alkohol se u telu metabolizuje u acetaldehid, hemijsku supstancu koja je poznati kancerogen i može ozbiljno da ošteti DNK - rekla je Endruz u svom videu.

Osim alkohola, navodi da iz svakodnevne ishrane treba izbaciti prerađenu hranu.

Prerađeno meso je povezano sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Visoka temperatura koja se koristi u preradi može proizvesti kancerogena jedinjenja, dodatno povećavajući rizik od raka - rekla je ona.

Prerađena hrana

Visoko obrađena hrana bogata je hemijskim dodacima koji služe za poboljšanje ukusa i produženje roka trajanja, a što je neko češće jede, povećava se rizik od razvoja bilo koje vrste raka.

Visoko obrađena hrana bogata je hemijskim dodacima koji su kancerogeni Foto: Shutterstock

Stručnjaci smatraju da je problem što je prerađena hrana bogata šećerom, soli i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima, koja imaju zaštitnu ulogu za organizam.

Studija je analizirala dnevnike ishrane 105.000 odraslih i otkrila da ljudi čija se ishrana sastoji od 32 odsto prerađene hrane imaju 23 odsto veći rizik od razvoja bilo kog raka u narednih pet godina od onih čija se ishrana sastoji od prerađene hrane do 8 odsto.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

30 najzdravijih namirnica u borbi protiv malignih bolesti, otkriva nutricionista